La construcció d'un submarí anomenat Ictineu 3 amb capacitat per a tres tripulants per anar a 1.200 metres de profunditat i l´obertura d'una exposició sobre Narcís Monturiol i la tecnologia submarina al Museu Marítim seran les principals activitats per celebrar el 150è aniversari de l'avarament del primer Ictineu del figuerenc Narcís Monturiol, un dels primers submarins. Durant l´any vinent, quan se celebrarà l´efemèride, també es programaran jornades divulgatives, una exposició biogràfica de Monturiol a Figueres, una exposició itinerant i s'editaran llibres i material audiovisual. El director de l´empresa que s´encarregarà del projecte, Ictineu Submarins, Pere Forès, ha explicat que el submarí estarà «al servei de la societat» i farà tant missions d'urgència com científiques.

El submarí es llogarà per a les missions que calgui. Quan hi hagi alguna emergència, com un vessament de petroli, el submarí tindrà prioritat abans de qualsevol altra cosa. No obstant, l'objectiu de l'aparell serà científic «per recuperar el temps perdut», ja que des de Monturiol «no hi ha hagut cap submarí científic ni a Catalunya ni a l'Estat espanyol», diu Forès, que té

la intenció de posar-se a investigar «el que fa temps que hauríem hagut d'investigar». La seva intenció és que l'Ictineu 3 pugui estar acabar a finals del 2009.

L'Ictineu 3 està concebut com un submarí que incorporarà materials i tecnologies innovadores, així com tècniques de construcció avançades i sistemes energètics no contaminants, sistemes de gestió i control intel·ligents i últimes tecnologies en sistemes de posicionament, navegació, comunicacions i sensors. Serà un aparell de gran versatilitat, pensat per poder ésser transformat i actualitzat a mesura que avancin les innovacions tecnològiques. La capacitat de submergir-se fins a 1.200 metres el situarà entre els quinze submarins del món amb més capacitat de profunditat d'immersió. A cada immersió podran baixar tres persones, en missions de diverses hores, amb un màxim de deu hores i una autonomia de seguretat de dotze dies. La part frontal serà una cúpula de metacrilat que

oferirà a la tripulació un gran camp de visió i exploració. S'equipararà amb dos braços robòtics amb 7 graus de llibertat, 1,5 metres d'abast i pinces intercanviables.

La construcció del submarí no és, però, l´únic acte de la commemoració. Els integrants de la Comissió de l´Any Monturiol van donar a conèixer ahir algunes de les activitats i iniciatives programades en un acte que també va comptar amb la presència del regidor de l´Ajuntament de Figueres (PSC), Ciro Llueca. El comissari de l'Any Monturiol, Jordi Rossell, va posar de manifest que Monturiol va inventar «coses realment inversemblants», com ara màquines per fer cigarretes, conservar els aliments o fer segells. Però l´objectiu de Monturiol era «millorar la qualitat de vida dels ciutadans» i per això va inventar un submarí que va ser concebut com a eina de treball per als corallers. Rossell va assegurar que «es va avançar més de quaranta anys a la seva època» i avui encara és «el constructor de submarins més important del segle XIX». El primer submarí de Monturiol va fer 69 immersions i el segon 19, i totes van ser exitoses.

La informació que va generar i els invents que va aportar a la societat avui en dia s´aprofiten i, en canvi, «en l´àmbit internacional no se'l reconeix», va criticar Rosell. L'Any Monturiol s´espera que permeti que ocupi el lloc que li pertoca donant a conèixer la seva figura, recuperant la seva memòria i la seva obra.

El director adjunt de la Fundació Catalana per a la recerca i la innovació, també part de la Comissió, Jordi Mas, considera que Monturiol és la imatge d'un enginyer que vetllava per augmentar la qualitat de vida dels seus conciutadans. Per això, en un moment en què falten enginyers, «el model de Narcís Monturiol amb preocupació social és una bona imatge, un bon model per transmetre aquests valors positius». La comissionada de l'alcaldia de relacions ciutadanes, Cati Carreras, va comparar la seva figura de Monturiol amb la de Leonardo da Vinci