La sequera que pateix la conca de la Muga, a l'Alt Empordà, ha comportat pèrdues del 66% de la collita de conreus extensius (cereals, gira-sols i farratges) que es xifren econòmicament, segons el sindicat Unió de Pagesos, en 4,8 milions d'euros. Per pal·liar situacions tan greus com la d'aquest any, el sindicat demana a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) mesures per poder disposar de més aigua. En concret proposen aixecar uns metres les parets del pantà de Boadella per incrementar la capacitat i construir basses de regulació a la llera de la Muga.

Des de fa mesos els 49 dels 68 municipis de la comarca que s'abasteixen de la conca de la Muga pateixen restriccions d'aigua per la sequera i, tot i les darreres pluges, l'embassament de Boadella d'on arriba l'aigua per la majoria de pobles està només al 23% de la seva capacitat. Un dels sectors econòmics més afectats pels baixos nivells és el dels pagesos que, tot i adequar els conreus a la situació, han vist minvar considerablement les collites amb pèrdues milionàries. Dels 20 hectòmetres d'aigua de què disposaven cada any han passat a només 2, cosa que suposa que els prop de 1.200 productors de la conca de la Muga han hagut de regar amb un 8% de l'aigua habitual. Conscients de la situació van reduir la superfície de conreu en cinc vegades. Així, Unió de Pagesos ha informat que en blat de moro s'ha reduït de 2.000 a 400 hectàrees i, en canvi, s'han incrementat les que necessiten menys aigua com el cereal de secà (2520 hectàrees plantades) o el gira-sol (680 hectàrees). Tot i això, UP remarca la destrucció del 66% d'aquestes collites. A les pèrdues actuals se'n podrien sumar d'altres si la situació de sequera persisteix. De moment el pantà continua a nivells molt baixos i es prioritza l'abastament dels municipis que en depenen.

Pel portaveu del sindicat, Antoni Casademont, "la situació és greu" i per aquest motiu han demanat mesures al Govern català. En concret, el sindicat planteja a l'ACA dues possibles solucions: ampliar la capacitat del pantà de Boadella i construir basses de regulació a la llera de la Muga.

Casademont ha explicat que creuen que es podrien aixecar les parets del pantà uns metres sense que això comportés, des del punt de vista ecològic, un greuge important per les espècies i animals de la zona. Consideren que no serien massa els arbres afectats que quedarien coberts per l'aigua que entrés en ampliar la capacitat i per als animals que podrien buscar altres hàbitats en llocs superiors.

Modernització dels regadius

A banda de les mesures, el sindicat ha remarcat que cal una modernització dels regadius que siguin viables pels pagesos. El projecte per modernitzar els de la conca de la Muga té un cost d'uns quatre milions d'euros dels quals s'espera que el 60% els assumeixi la Generalitat, mentre que la resta anirà a càrrec dels regants. Ara bé, no estan disposats a pagar-ho si no se'ls garanteix l'aigua per a les collites.