El diputat gironí de CiU al Parlament Eudald Casadesús ha presentat una proposta de resolució en la qual demana la inclusió del Museu Etnogràfic de Ripoll dins el Museu de Societat (Museu Catalònia).

El Museu de Societat és un dels quatre museus nacionals que contempla el nou Pla de Museus de Catalunya, i és un dels dos de nova creació. Del Museu de Societat, que tindrà seu a Barcelona, en dependran la Xarxa de monuments i museus d'història, la Xarxa de museus d'etnologia i paratges d'interès etnològic i la Xarxa de museus d'arqueologia i jaciments.

Tenint en compte això, el diputat nacionalista considera que "és inconcebible que un Pla de museus que es presenta com a projecte d'excel·lència per corregir l'equilibri entre el territori i els museus nacionals projecti la construcció dels dos nous museus nacionals a Barcelona i s'oblidi del museu etnogràfic més antic de Catalunya, el de Ripoll". A més, el diputat afegeix que el país es troba davant d'una "clara contradicció amb les polítiques d'eliminació del desequilibri territorial que des de fa tant de temps els ciutadans del territori demanem amb urgència".

Segons el Govern, el Pla de museus de Catalunya té com a objectiu "equilibrar i optimitzar" el patrimoni del país, posant l'accent en el territori. En aquest sentit, preveu invertir 28 milions d'euros en els pròxims tres anys per enfortir els ens locals, així com en la creació de la Xarxa de Museus Locals de Catalunya. En aquest sentit, Casadesús lamenta que aquest objectiu d'equilibri no s'ajusti a la realitat, "com ho demostra el fet que el nou Pla de museus no inclou el Museu Etnogràfic de Ripoll dins la Xarxa de Museus d'Etnografia".