Red Eléctrica no soterrarà més trams de la MAT però estudiarà canvis de traçat

Ja s'han començat a enviar als ajuntaments afectats les respostes a les seves al·legacions

13.11.2008 | 01:00
Les primeres torres de la MAT instal·lades a Vilanna (Bescanó), ara fa unes setmanes.
Les primeres torres de la MAT instal·lades a Vilanna (Bescanó), ara fa unes setmanes.

Red Eléctrica Española (REE) no soterrarà cap tram de la línia de molt alta tensió (MAT) que no sigui la interconnexió amb França, entre Santa Llogaia d'Àlguema i Baixàs (Rosselló), malgrat que el darrer informe del mediador europeu, Mario Monti, recomanava estudiar la possibilitat d'ampliar el soterrament a altres punts concrets, a causa de les seves característiques mediambientals. El responsable de REE a Catalunya, Lluís Pinós, va explicar ahir en declaracions a Catalunya Ràdio que ja s'han resolt totes les al·legacions presentades durant el període d'exposició pública dels trams de la MAT entre Riudarenes, Bescanó i Santa Llogaia.

D'aquestes, s'han desestimat les referents a soterrar més trams de traçat, tot i que sí que s'estudiaran alguns possibles canvis com per exemple el desplaçament de determinades torres.

"El ministeri francès i el ministeri espanyol van signar un acord pel qua la interconnexió entre Santa Llogaia i Baixàs seria amb corrent continu i soterrada. Per tant, a partir d'allà, nosaltres, REE, i els nostres homòlegs francoes estem fent els estudis preliminars per poder desenvolupar la interconnexió amb aquestes condicions", va afirmar Pinós.

Pel que fa al tram de la línia entre Sentmanat i Bescanó, va explicar que actualment ja s'han aixecat tres suports entre Bescanó, Anglès i Brunyola. A més, a Santa Coloma de Farners ja s'ha fet la meitat de l'obra civil i s'han començat les actacions prèvies a la zona d'Osor.

Aquesta decisió de REE de no soterrar cap més tram de la MAT ja s'ha començat a traslladar als ajuntaments. Segons va informar ahir Ràdio Girona, la Generalitat ha començat a enviar als consistoris afectats les respostes a les seves al·legacions. Tot i això, la conselleria d'Economia i Finances, de la qual depèn la Direcció General d'Energia i Mines, s'ha limitat a enviar els documents elaborats per REE, sense fer cap consideració pròpia a les demandes plantejades pels consistoris.

Palol de Revardit, Canet d'Adri, Sant Gregori i Sant Julià de Ramis són alguns dels ajuntaments que ja han rebut resposta a les seves al·legacions. La carta està signada per Manel Hinojosa, coordinador tècnic dels serveis territorials d'Economia i Finances a Girona.

Menys impacte ambiental

En la missiva, el Govern català es limita a adjuntar els informes, d'una vintena de pàgines, que va elaborar REE sobre la MAT, on s'explica que el soterrament es desestima perquè una línia soterrada té més impacte ambiental que una d'aèria.

L'argumentació de l'empresa elèctrica espanyola també nega que la nova infraestructura pugui causar problemes de salut als veïns i assegura que compleix la normativa europea vigent.

Finalment, REE desestima compactar la línia de 220.000 i de 132.000, tal com havien demanat alguns ajuntaments, però deixa la porta oberta a negociar aquesta qüestió en casos puntuals. A més, es reserva també la possibilitat d'estudiar les demandes realitzades per alguns ajuntaments de desplaçar determinades torres del projecte que s'està tramitat, per tal de fer-ne disminuir l'impacte ambiental.

Inicialment, la Generalitat s'havia compromès a fer un informe extens sobre el traçat proposat de REE, però els ajuntaments implicats no han rebut encara aquest document.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

«Espanya haurà d´acostumar-se a ramats de llops com el de Ripoll»

«Espanya haurà d´acostumar-se a ramats de llops com el de Ripoll»

Diversos experts asseguren que l'Estat ha de preparar-se per fer front a aquest tipus de cèl·lules...

Un detingut declara que l´imam de Ripoll es volia immolar i posar bombes a monuments

Un detingut declara que l´imam de Ripoll es volia immolar i posar bombes a monuments

El jutge decreta presó per al ferit a Alcanar i l'arrestat que va llogar la furgoneta usada a...

L´imam de Ripoll estava catalogat com a pres perillós

L´imam de Ripoll estava catalogat com a pres perillós

Un jutge de Castelló va cancel·lar la seva ordre d'expulsió d'Espanya tot i ser considerat un...

Detenen al Marroc un butaner veí de Younes Abouyaaqoub a Ripoll

Detenen al Marroc un butaner veí de Younes Abouyaaqoub a Ripoll

El van arrestar després d'haver estat identificat durant el registre d'un dels escorcolls de la...

França confirma que els terroristes van fer un «ràpid» viatge d´anada i tornada a París

França confirma que els terroristes van fer un «ràpid» viatge d´anada i tornada a París

Un radar va dectectar l'Audi A3 dels terroristes –utilitzat després a Cambrils– per un...

Enllaços recomanats: Premis cinema