L'equip de govern de Vilafant ha acordat per comissió de govern no cofinançar, de cara al curs vinent, el servei del transport escolar no obligatori que ofereix el Consell Comarcal de l'Alt Empordà. Aquesta mesura afectaria una seixantena d'alumnes que diàriament són transportats per un autocar des de la urbanització de les Forques fins el CEIP Sol i Vent. Segons ha explicat la vicepresidenta de l'ens comarcal, Consol Cantenys, l'equip de govern ha renunciat al servei perquè no estava disposat a pagar el 40% del cofinançament del transport. En cas que l'Ajuntament no es faci càrrec d'aquest servei, a partir del curs 2009-2010 el servei deixarà d'efectuar-se.

Es tracta d'un acord del govern municipal que no ha passat per ple, segons el qual durant aquest curs la quota del transport escolar no obligatori queda cobert gràcies a un conveni que es va arribar amb la consellera d'Educació, Isabel Pineda, però a partir del curs 2009-2010 aquest servei desapareixerà.

"Nosaltres no deixem d'oferir el servei", ha explicat Pineda. En tot cas, és l'Ajuntament que hi renuncia perquè no volen aportar el 40% restant". Així, aquest acord passa perquè el Consell aporti en un sol any tots els diners del cofinançament de dos cursos per tal que l'Ajuntament no hagi d'aportar res, però a partir del curs 2009-2010, es rescindeix el servei. "El raonament que l'Ajuntament és que ells no volen fer-se càrrec d'aquest 40% i prefereixen quedar-se sense el transport escolar", ha explicat la vicepresidenta del Consell Comarcal, Consol Cantenys. Aquesta mesura afectaria una seixantena d'alumnes, que són els que actualment utilitzen un autocar des de la urbanització de les Forques fins al casc antic, on està ubicat el CEIP Sol i Vent.

El cofinançament del transport escolar no obligatori és una mesura proposada pel Consell Comarcal de l'Alt Empordà pel qual els ajuntaments aporten un 40%, el Consell Comarcal, un 60%, a més de les aportacions de les famílies. L'ens comarcal defensa el cofinançament perquè no pot mantenir la seva gratuïtat si des de la Generalitat s'ha congelat des de fa anys la subvenció, que és de 460.000 euros per a tot el transport escolar de la comarca.

El cofinançament està comportant problemes amb més d'un municipi. En alguns s'ha reduït el nombre d'alumnes que l'utilitzen i en altres, com Castelló d'Empúries, es neguen a pagar-lo. De moment a aquest municipi el Consell l'assumirà fins al mes de març.