"Ja portàvem un any de baixa", va assegurar Antoni Gutiérrez, membre de CGT dins del Comitè d'Empresa per evidenciar que aquesta situació no ha estat cap sorpresa i va afegir: "El que ha passat és que la crisi ha ajudat a accelerar el que ja temíem que estava previst per al 2009".

Segons Gutiérrez els números dels darrers mesos han obligat a reduir costos a l'empresa, ja sigui a través de reducció de personal o de derivació de la producció a països on la mà d'obra resulta més econòmica. "Durant els últims 8 o 9 mesos el resultat operatiu (RO) de cada mes ha estat per sota; és a dir, que la facturació mensual s'ha situat entre un -8% i -10%, quan perquè una empresa vagi bé cal que sigui entre un +10% i +12% ", va puntualitzar Gutiérrez.

De fet, amb el pas del temps els treballadors de la planta de Hutchison de Palamós han vist com l'empresa ha reduït la maquinària amb la qual comptava l'empresa ara fa dos anys. Les primeres van marxar cap a Polònia a principis del 2007, segons paraules del membre de CGT, qui assegura que aquesta xifra a dia d'avui ronda la trentena d'unitats que s'han distribuït també entre Portugal i França. Aquesta situació, ha limitat els estudis i proves realitzades des d'aquesta planta gironina, ja que la maquinària exportada és la que s'utilitza per treballar en projectes d'enginyeria i prototips diversos.

La crisi i la dependència de l'evolució d'altres mercats per mantenir la feina és el que fa perillar els llocs de treball de la plantilla actual. Veient els antedents i aquest ERO, el Comitè d'Empresa tem per una possible reducció a partir del mes d'abril. "Tenim por que les sales de direcció assistida i aire condicionat també es destinin a Polònia i que els tubs per a frens es facin aquí" va explicar Gutiérrez. D'aquesta manera la plantilla actual es veuria reduïda en uns 150 o 200 treballadors més, després de la recent retallada que ja va disminuir fortament el nombre de treballadors, passant de 720 a 540.

El Comitè d'Empresa ha intentat per diverses bandes evitar aquests acomiadaments demanant des de ja fa temps que puguin realitzar productes nous. Fins i tot, segons el membre de CGT, en una ocasió els treballadors van intentar parar un camió perquè no s'endugués la maquinària que volien derivar a altres plantes de l'empresa, però l'esforç va ser totalment en va.

La tensió és inevitable, i és que la seguretat d'aquesta plantilla penja d'un fil. No és estrany, però, que s'aferrin a qualsevol esperança, encara que sigui una reunió.