La Fundació Garrotxa Líder coordina la Marca de Qualitat Territorial Europea (MCTE). L'entitat ha estat escollida per encapçalar un organisme de promoció rural que abasta 19 grups d'acció local estatals, francesos, italians i grecs, però que segons el seu president, Joan Espona, està previst que d'aquí a poc aplegui 9 grups més, entre els quals n'hi ha 6 d'andalusos, 1 d'extremeny i 2 d'aragonesos. El president del Consell Comarcal i de Garrotxa Líder, Joan Espona, és el màxim responsable de l'Associació MCTE.

Espona ha explicat que la causa per la qual Garrotxa Líder ha estat escollida per liderar l'expansió de la marca radica en la seva experiència en la responsabilitat social de les empreses. Així, Espona ha concretat que les entitats que formen part de Garrotxa Líder han de seguir programes de paritat, de formació, i seguretat.

El president de Garrotxa Líder ha participat en les darreres setmanes de les jornades de presentació de la Marca de Qualitat Europea a Sevilla i Valladolid.

La MCTE és el resultat de la cooperació de grups d'acció local de l'Estat espanyol, França, Itàlia i Grècia. Espona ha precisat que un grup d'acció local està format per empreses, entitats i municipis d'àmbit rural que a través d'una garantia de qualitat i de vinculació territorial volen establir relacions comercials en el context autonòmic, estatal o europeu. Segons Espona, "serà en els propers anys quan es produirà un punt d'inflexió que ha de consolidar la Marca de Qualitat Territorial Europea així com tot el projecte que representa en cadascun dels territoris participants". El president de la Fundació Garrotxa Líder ha afegit que es preveu que en el nou període fins el 2013 siguin més els que tinguin un instrument útil per defensar el món rural en un context de globalització i competitivitat.

La setmana passada es varen reunir a Madrid a la seu del Ministeri de Medio Ambient i Medi Rural representants dels 19 grups europeus que han estat participant en el projecte que ha de definir la línia del MCTE al 2009.