L'empresa Gamesa, especialitzada en tecnologies per a la sostenibilitat energètica, impulsarà el parc eòlic que afectarà una trentena de municipis de l'Alt Emporda amb l'objectiu que siguin autosuficients energèticament. La Generalitat, que dóna suport al projecte, ja ha negociat amb els sis ajuntaments que han donat el vistiplau a la proposta. Cada municipi tindrà entre dos i tres aerogeneradors, cadascun dels quals produirà 4,5 megawatts.

L'alcalde de Figueres, Santi Vila (CiU), ha estat el primer a parlar d'aqueta proposta. Ho va fer en una conferència al Cercle Sport, tal com informava Diari de Girona el 17 d'octubre. Tot i no donar massa detalls, va remarcar els avantatges de la proposta de crear un parc, instal·lant entre dos o tres aerogeneradors a cada població. Segons informava ahir la Cadena Ser, Gamesa els preveu interconnectar a través de línies elèctriques subterrànies. Cada molí tindria una alçada de 138 metres, 180 amb les pales, i podrà generar 4,5 megawatts de potència. El conjunt permetria que l'àrea fos energèticament autosuficient.

Gamesa està en negociacions amb la trentena de municipis i, de moment, sis ajuntaments ja han mostrat el seu posicionament favorable. Es tracta dels municipis amb qui la Generalitat, també partidària del projecte, ha mantingut els primers contactes.

Gamesa ha promès compensacions econòmiques per als municipis que participin en el projecte de parc eòlic descentralitzat. La intenció de la companyia passa per començar a construir-lo l'any vinent. Alguns ajuntaments han fet consultes amb organitzacions ecologistes per tenir el seu suport.

L'alcalde de Garriguella, Joan Losilla (CiU), va manifestar ahir en declaracions a la Cadena Ser que, "ens agradi o no ens agradi hi haurà municipis que hauran de suportar-ho perquè les propietats són les propietats" i, per tant, diu Losilla, "qualsevol propietat pot pactar amb qualsevol empresa per poder posar un parc d'aquesta índole". Per l'alcalde de Garriguella, "una proposta com aquesta podria frenar la proliferació d'aquests macroparcs".

Santi Vila és l'altre alcalde que públicament s'ha declarat partidari de la proposta. Vila va manifestar públicament que "és molt fàcil dir que creiem en les energies alternatives, però sempre que estiguin lluny de casa nostra". En aquest cas valorava el fet que suposava un impacte baix perquè a cada població hi havia pocs molins. A banda d'això, es posava de manifest que es preveia que els molins se situessin a tocar el futur corredor d'infraestructures per on passarà el TAV, l'AP-7, o la N-II i, per tant, tindria un impacte reduït en el territori.

A la comarca s'han presentat en els darrers anys desenes de projectes per construir parcs eòlics, sense que de moment se n'hagi començat a instal·lar cap. Els entrebancs són diversos, des del plantejament dels promotors de situar-los en espais protegits, fins a l'oposició dels ajuntaments. Aquest és el cas, per exemple, de Portbou, el parc amb la tramitació més avançada. Els impulsors podrien començar a aixecar els molins si l'Ajuntament els donés la llicència d'obres, però l'actual equip de govern (PSC-ERC) ha decidit canviar de postura respecte els anteriors governs municipals i els hi ha denegat. El mateix ha fet l'Ajuntament de Colera, també afectat per aquest parc eòlic.