Gairebé la meitat dels gironins majors de 65 anys tenen hipertensió arterial, una afecció que també pateix una tercera part dels que superen els 45 anys. I per acabar de comprendre la importància d'aquesta patologia, encara pot ser útil una altra dada: al voltant del 40 per cent de les morts habituals estan relacionades amb la hipertensió.

Ahir, cent professionals de la medicina van participar en el primer Taller multidisciplinar d'hipertensió arterial, coordinat pels doctors Marco Antonio Paz Bermejo (cardiòleg) i Gabriel Coll de Tuero (metge de família). Tal com van remarcar tots dos, un dels aspectes més valuosos de la jornada d'ahir és que, per primera vegada a l'Estat, s'ha tractat el tema des d'un punt de vista global i multidisciplinar. Per aquest motiu, es van reunir a Vilablareix especialistes de medicina de família, cardiologia, neurologia, endicronologia i medicina interna, en una iniciativa que s'exportarà a d'altres regions sanitàries de Catalunya i de l'Estat.

Factors de risc

Els doctors Coll de Tuero i Paz Bermejo van explicar que el risc de tenir una tensió arterial elevada augmenta amb cada dècada que les persones sumen a la seva edat, assenyalant que fins als 60 anys es dóna més entre els homes i que a partir d'aquesta edat passa a predominar entre les dones.

A part de l'edat -l'augment de la població envellida és una de les raons principals que justifica l'increment d'hipertensos en els últims anys-, en l'aparició de la hipertensió arterial també hi incideixen el factor genètic i l'estil de vida. Els facultatius van coincidir a destacar la importància de ?conscienciar pacients i metges perquè actuïn de manera preventiva, abans de l'aparició de símptomes. Per als coordinadors del taller, és fonamental seguir uns hàbits de vida saludables, controlar el pes, fer exercici físic, no fumar -que no provoca la hipertensió però sí que n'augmenta els riscos-, moderar el consum d'alcohol i reduir el consum de sal, pel que van demanar l'ajuda de la indústria alimentària.

El doctor Marco Antonio Paz Bermejo va incidir en el caràcter pioner de la jornada d'ahir, que va estar marcada per un to eminentment pràctic i amb la qual els organitzadors van voler oferir "una panoràmica general" de la patologia, que sovint "es tracta d'una manera excessivament parcel·lària i sense una visió global"; al que el doctor Gabriel Coll de Duero va afegir que "a vegades la coordinació es pot millorar".

El primer Taller multidisciplinar d'hipertensió arterial es va tancar amb una taula rodona, en la qual diferents especialistes van realitzar una anàlisi integral del pacient hipertens. Al llarg del dia, es van anar succeint tallers específics i es van escoltar conferències d'experts.