L'Ajuntament de Figueres tornarà a instal·lar aquestes festes nadalenques una pista de gel a la Rambla. L'any passat, el grup municipal d'ERC (6 regidors) va criticar la decisió del govern municipal, per ser un exemple de consum energètic poc responsable (més enllà de la procedència de l'aigua utilitzada) en temps de preocupant sequera a la comarca. Ara, 12 mesos més tard, la sequera persisteix (pèrdues importants dels pagesos de la conca del Muga per la falta de reg, problemes d'abastament d'aigua a molts municipis, pantà de Boadella al 23% de capacitat...), però el consistori figuerenc primarà novament el probable atractiu i rendibilitat política de l'activitat, per damunt d'altres circumstàncies (pedagogia, 60.000 euros de dèficit de la primera edició...).

Quin és, però, el "fet diferencial" que ofereix la instal·lació, aquesta segona vegada, de la pista? Doncs, sens dubte, el comunicat que van fer públic fa pocs dies el PSC (5 regidors) i IC-V (1 regidor), socis de CiU (7 regidors) en el "tripartit" figuerenc. L'actitud de mirar cap a un altre costat (tolerància per omissió, com a mínim) ha deixat pas a la crítica gens encoberta d'una decisió que atribueixen a CiU. Per a l'executiva local del PSC (presidida per Pere Casellas, tinent d'alcalde del govern), la situació actual "aconsella realitzar un exercici de pedagogia i renunciar a l'ús d'aigua per a usos lúdics, en favor d'una acció basada en una superfície sintètica". Richard Elelman, regidor d'IC-V, (responsable, "curiosament", de Medi Natural i Qualitat Ambiental), expressa la seva "total disconformitat amb la decisió de l'àrea de Joventut d'instal·lar una pista de gel a la Rambla". Això sí, deixa clar en el seu comunicat que "igual que el PSC, no votarà en contra del grup majoritari del govern, i sota cap circumstància significa aquest tema un problema intern del govern".

Per tant, la situació d'enguany és, paradoxalment, d'un alt valor pedagògic. No la d'instal·lar la pista, sinó l'exhibició pública de la postura del PSC i d'IC-V, d'admetre sense embuts quin és el seu pes (poc, sembla) en el govern i el desig de no posar en perill la continuïtat de la coalició. Desmarcar-se ara (la segona vegada que CiU pren aquesta decisió), sembla la conseqüència conjuntural d'haver escoltat queixes de sectors ciutadans propers, però no aclareix una qüestió de fons: s'han marcat, els socis minoritaris, un límit ideològic i programàtic que no deixaran traspassar? Si han traçat aquesta línia vermella i l'han comunicada a l'alcalde i als regidors de CiU... hauran de convèncer amb fets que no han deixat barra lliure. I més quan des de fa dies el govern sencer sembla haver donat per bona la intenció de l'alcalde d'aplanar el camí per a la posada en funcionament d'una escola privada a la ciutat, per la via d'arrendar terrenys públics.

Empassar-se gripaus probablement és inevitable en un govern de coalició, no únicament al consistori figuerenc. Però, instal·lar pistes de gel en temps de sequera i facilitar la implantació d'escoles privades que podran seleccionar alumnat en funció de determinades variables (diners, sexe, religió...) no són anècdotes irrellevants. Estem davant de conceptes i valors fonamentals en els idearis i programes dels partits. Per això, és inevitable que sovint PSC i IC-V a Figueres hagin de respondre a preguntes -incòmodes (Per què? Fins quan?) però òbvies- dels seus entorns socials políticament més propers.