L'Ajuntament de la Jonquera i el de Montesquiu de les Alberes (a la Catalunya Nord) han sol·licitat als governs dels seus respectius països que canviïn el nom del Túnel del Pertús pel de Túnel de les Alberes o Túnel de la Jonquera-Montesquiu.

L'Ajuntament de la Jonquera va rebre la proposta una proposta des de Montesquiu on es deixa que l'alcalde d'aquesta població havia tramès al Ministre d'Ecologia, Energia i Desenvolupament del Govern francès un escrit sol·licitant que el túnel per on el tren d'alta velocitat (TAV) travessa els Pirineus i enllaça els dos països, que ara és conegut com del Pertús, tingui la denominació dels dos municipis on comença i acaba. Per tant demanen que es digui de la Jonquera-Montesquiu o a la inversa, o bé de les Alberes el paratge natural per on circula.

L'alcalde, Jordi Cabezas (CiU), va decidir portar aquesta proposta al ple municipal del mes de setembre on es va aprovar que se sol·licitaria al Ministeri de Foment que modifiqui el nom que s'ha donat al túnel.

La proposta va ser aprovada amb els vots farovablesde tots els grups, excepte ERC que es va abstenir. El portaveu, Jaume Domènech va manifestar que si bé és cert que els caps dels túnels estan als dos municipis, també és cert que travessa el Pertús.

El túnel del TAV està enllestit des de fa mesos. Els trens de prova podrien començar a circular de forma imminent. L'empresa TPFerro, concessionària del tram Figueres-Perpinyà, ha complert amb els terminis marcats d'execució de l'obra i el febrer del 2009 està previst que es pugui fer entrega del conjunt del'obra, tot i que pel retard als altres trams encara no hi circularan trens. El túnel és una de les obres de major complexitat de tot el traçat del tram per on hauran de passar tots els trens de sortida cap a França. Per això les poblacions per on passa creuen important que portin el seu nom.