Els préstecs atorgats pel Departament d'Agricultura corresponents al pla pilot per instal·lar xarxes antipedregada a les comarques gironines suposaran una inversió d'1,43 MEUR. El Departament ha resolt favorablement les divuit sol·licituds de préstec que se li van presentar (dotze del Baix i sis de l'Alt Empordà), que abasten una superfície de 102,27 hectàrees de conreus de poma i pera a les dues comarques. El delegat d'Agricultura a Girona, Josep Guix, ha ressaltat que en propers anys les línies d'ajut s'estenen arreu de la demarcació, i permetran que els productors d'altres fruites -com ara el préssec i la cirera- també s'hi acullin per preservar les collites.

Agricultura ha resolt favorablement les 42 sol·licituds de préstec que es van presentar arreu de Catalunya per acollir-se al pla pilot d'implantació de xarxes antipedregada. D'aquestes, divuit són de les comarques gironines. Tot i que hi havia tres comarques acollides al pla pilot (els dos empordans i el Gironès), finalment divuit productors de l'Alt i el Baix Empordà van sol·licitar els préstecs, i del Gironès no se'n va rebre cap.

Aquest migdia, el director dels serveis territorials del DAR a Girona, Josep Guix, ha atorgat els ajuts corresponents a les comarques gironines. En total, en aquesta demarcació els préstecs suposen una inversió de 1.433.944,87 euros i s'estenen en un total de 102,27 hectàrees. Guix ha ressaltat que la instal·lació de xarxes antipedregada permet 'millorar la qualitat de la fruita' i sobretot prevenir la maduració de les inclemències meteorològiques, com la pedra que va afectar els conreus de Sant Pere Pescador.

Aquest dimarts, s'entregaran els ajuts corresponents a les comarques lleidatanes acollides al pla (l'Urgell, el Pla d'Urgell i el Segrià). En total, 24 productors s'han beneficiat del pla pilot en aquesta demarcació. La superfície total dels conreus coberts per les xarxes ha estat de 75,90 hectàrees, i ha suposat una inversió de 1.061.875 euros.

El director dels serveis territorials del DAR a Girona ha recordat que, 'si bé aquest any els ajuts s'han limitat a la poma i la pera i a les comarques esmentades, els tres propers anys els préstecs s'estendran a totes les varietats de fruita fresca i arreu de Catalunya'. Això permetrà que durant el 2009, el 2010 i el 2011 els productors de fruita com els préssecs i les cireres també s'hi puguin acollir.

Pla pilot d'ajuda

Aquesta línia s'ha obert enguany en forma d'ajuda d'Estat i de pla pilot per a les sis comarques esmentades. Amb aquesta línia de crèdits, i a través de l'Institut Català de Finances (ICF), el DAR pretén incentivar la implantació de xarxes protectores contra les pedregades per preservar les produccions de fruita dolça.

El Departament és conscient que aquesta actuació comporta una despesa econòmica molt important per a les explotacions dels fructicultors i, per donar-hi resposta, ha engegat aquest pla pilot quinquennal. Les característiques bàsiques d'aquesta línia de crèdits són un import màxim del 100% de la inversió auxiliable, 0% d'interès per al pagès amb la bonificació del 100% d'interessos a càrrec del DAR, un import màxim de la inversió de 15.000 euros per hectàrea, una durada de set anys (amb un de carència amb possibilitat d'amortització anticipada), liquidacions anuals, i que la garantia per l'import del préstec és aval bancari o d'una societat de garantia recíproca.