"Us podeu asseure, els que pugueu". El matís que introduïa a l'ordre el mossèn que oficiava el funeral en memòria de Montserrat Sánchez no era gratuït. Els bancs de Sant Pere de Pals havien quedat del tot insuficients per donar descans als familiars, amics i coneguts de la botiguera que, dijous passat al vespre, va ser morta a ganivetades a l'aparcament del carrer Anselm Clavé de Palafrugell. L'església havia quedat plena a vessar i, no només el temple, també la plaça de davant. Gent de Palafrugell, població on havia nascut la víctima i a la que es desplaçava cada dia per treballar a la botiga que la va veure partir per última vegada cap al seu cotxe, i d'altres de Pals, el poble que l'havia acollit des que va lligar la seva vida a la del seu home, Josep Maria Martí, van amuntegar-se a la part més alta del casc antic palenc per dedicar-li el darrer adéu i donar el condol a la família.

En una cerimònia que va estar marcada pel dolor i també per un palpable sentiment de ràbia, fins i tot el capellà va fer una crida per donar una ràpida solució al cas. Només va ser un moment, un detall enmig d'un discurs que discorria de manera monòtona entre els perquès de la vida i la mort però va ser suficient i patent. El mossèn va instar "les autoritats" a atrapar el culpable del crim amb la màxima celeritat.

Dempeus al mig del passadís que parteix la nau -tot i que inicialment el tenien reservat s'havien quedat sense banc-, els alcaldes de Pals i Palafrugell, Joan Silvestre i Lluís Medir. També hi era el diputat al Congrés i cap de l'oposició a Palafrugell, Juli Fernández. Aquests, els que porten les regnes de Palafrugell, han estat blanc de les crítiques de veïns i comerciants per la suposada falta de seguretat que hi ha al municipi i, en concret, a l'aparcament on van apunyalar fins a la mort Montserrat Sánchez.

Dolor de germana

L'emoció va acabar d'apoderar-se de l'ambient, la Creu Roja fins i tot va haver d'intervenir per assistir un desmai, quan una germana de la víctima va pujar al púlpit per dirigir unes sentides paraules als assistents. Durant aquest parlament els plors de la germana pràcticament només es van aturar un instant quan, dirigint-se expressament a "la Montse", li va prometre que "si la Justícia no fa Justícia la farem nosaltres".

En aquest sentit, els Mossos d'Esquadra asseguraven ahir que estan treballant intensament per resoldre el cas però no van donar cap dada sobre si han avançat o no en trobar el culpable dels fets. Tampoc ha transcendit, de moment, que hagin localitzat l'arma del crim.