El simulacre, que ha estat valorat com positiu, pretenia avaluar els protocols d'actuació en aquest túnel per a casos d'emergències reals, que preveuen la coordinació entre els diferents cossos de seguretat i les institucions de les quals depenen, segons ha informat la direcció general de Protecció Civil de la Generalitat.

Bombers i mossos han simulat una gran col·lisió entre un autocar i un turisme al quilòmetre 127,5 de la carretera C-16, just a l'interior del túnel, a uns 1.500 metres de la boca nord.

Després del xoc, l'autocar s'ha acabat encastant contra la paret del túnel de la seva banda posterior ocasionant un petit incendi, el que ha obligat a diversos vehicles que circulaven just darrere a parar la marxa de manera immediata.

L'accident recreat s'ha saldat amb una persona morta -l'acompanyant del vehicle que topava contra l'autocar- i altres sis ferides de diversa consideració, entre totes dues molt greus i tres greus.

En els primers moments després de l'accident, abans de l'arribada dels serveis d'emergència, s'han viscut moments de caos i pànic en el túnel ja que els viatgers de l'autocar han sortit del vehicle posant en risc la seva salut per la inhalació del fum tòxic que desprenia l'incendi.

L'accident, que ha provocat l'activació simulada del Pla de Protecció Civil de Catalunya durant una hora i mitja, ha mobilitzat quatre unitats dels Mossos, vuit ambulàncies i nou dotacions dels bombers que, entre d'altres actuacions, han hagut de rescatar a una persona atrapada entre la ferralla del seu vehicle.

Les persones il·leses, un total de 20, han accedit pel seu propi peu a la galeria de serveis del túnel, des d'on han accedit a l'exterior de la C-16, que ha estat tallada al trànsit.

Protecció Civil ha recordat, en un comunicat, que aquest tipus d'exercicis en túnels de la xarxa viària és obligatori, en aplicació de les normes de la Unió Europea i de la pròpia administració catalana.

Amb el simulacre d'avui en el Túnel del Cadí, que connecta les comarques de Berguedà i la Cerdanya, la Generalitat pretenia també revisar el Pla d'Autoprotecció d'aquesta infraestructura viària, que s'ha actualitzat després de les recents millores introduïdes en el túnel.

El túnel va estrenar el mes de febrer passat una nova galeria de serveis, que disposa de 19 sortides d'emergència.