La unitat de Consell Genètic de l'Institut Català d'Oncologia (ICO), l'única que hi ha a les comarques gironines, ha atès un total de 902 famílies de la demarcació en els seus cinc anys d'existència. Són famílies que volien saber si els antecedents de càncer en alguns dels seus membres són indicadors d'una predisiposició genètica a patir la malaltia. En molts casos no és així, i de fet només s'han estudiat i s'estudien a fons aquelles unitats familiars en què es veu clar que la sospita té fonaments científics. Si l'herència queda demostrada amb l'estudi dels gens, la unitat de Consell Genètic i altres especialistes de l'hospital Trueta donen pautes als familiars afectats per l'anomalia i en fan un seguiment. La xifra de visites ha anat creixent cada any des del 2004, com també la quantitat d'estudis, però en canvi la proporció d'alteracions genètiques detectades es manté estable.

De fet, només entre el 5 i el 10 per cent de càncers tenen un component hereditari, és a dir, que hi ha un alteració genètica que predisposa (en cap cas assegura) a patir-los. Es tracta, majoritàriament, del càncer de mama, del d'ovari, i del de còlon. Però no sempre que hi ha diversos casos d'aquests tipus de càncer en una mateixa família es pot parlar d'herència: "Que en una família hi hagi dos casos de càncer de mama no implica en absolut que sigui hereditari", explica el doctor Joan Brunet, cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'ICO Girona.

Brunet encapçala la unitat de Consell Genètic gironina, que està emmarcada dins del programa de Consell Genètic de l'ICO (que té dues seus més a Catalunya). 1.653 persones de 902 famílies han visitat aquesta unitat des que es va crear i fins a finals d'octubre d'aquest any, més de la meitat per consultes sobre càncer de mama o ovari. D'aquestes, en només 158 casos s'ha acabat fent un estudi genètic, i en 128 s'ha confirmat que hi ha una alteració genètica familiar, que pateix la meitat dels membres de la família.

Brunet insisteix que cal saber què representa fer-se un estudi genètic, "perquè pot passar que es detecti l'alteració", i això té unes conseqüències que la persona ha d'assumir, com adquirir bons hàbits i fer-se un seguiment.