El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat no ha pogut establir encara "un vincle clar" del focus de llengua blava que es va iniciar el passat mes de setembre a les comarques gironines, especialment tenint en compte que es va produir en ramats sense moviments d'entrada ni sortida d'animals. Per aquest motiu, sospiten que la proximitat de focus al sector francès ha fet que la malaltia s'hagi transmès a través de vents comuns a les dues zones. Aquesta és la resposta oficial que el conseller d'Agricultura, Joaquim Llena, ha donat al parlamentari de CiU Xavier Pallarès.

Llena recorda, en el seu escrit, que Catalunya va aplicar al principi un sistema d'alerta a través d'una vigilància exhaustiva, especialment en el bestiar que venia de l'exterior i era especialment susceptible a la malaltia. En aquest sentit, es va aplicar un protocol que consistia a controlar les partides amb la tècnica analítica de PCR per detectar si els animals eren portadors del virus de la llengua blava.

Aquest programa es va començar el mes de febrer d'enguany i es va allargar fins el passat setembre. Al llarg de tots aquests mesos, es van portar a terme un total de 43.960 determinacions.

Durant aquest període, es van detectar alguns casos procedents de França i de Cantàbria, davant dels quals es va actuar segons el protocol establert de sacrifici dels animals en qüestió i tornant a mostrejar tots els animals al cap dels 28 dies en totes les partides. Els resultats van ser satisfactoris.

Paral·lelament, es va comunicar a les autoritats del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí els resultats obtinguts, per si consideraven oportú aplicar mesures de salvaguarda en els moviments.

En cap moment, però, es va detectar que la malaltia es pogués difondre a través d'aquests animals, ja que les actuacions s'havien realitzat de manera ràpida i amb resultats satisfactoris.

Però en veure que aquest sistema de vigilància era cada cop més costós i díficil de posar en pràctica, es va analitzar el factor risc/eficàcia a causa de la problemàtica de tot Europa i diferents zones de l'Estat espanyol. També es va considerar el fet que Catalunya és primordialment importadora de bestiar boví per al seu posterior engreix i sacrifici i, davant de tot això, es va decidir aplicar el pla de vacunació.

Tot i això, el primer focus de la malaltia va aparèixer, en animals d'espècie ovina, durant la segona quinzena del passat mes de setembre a les comarques de Girona. Des de llavors, el Govern de la Generalitat ja ha registrat pràcticament una quarantena de casos a la demarcació.