La Diputació de Girona va aprovar ahir un fons de subvencions extraordinari per ajudar els 221 municipis de la demarcació a fer front a l'actual crisi econòmica. D'aquesta manera, els pobles de fins a 3.000 habitants rebran 7.500 euros, mentre que a la resta se'ls aplicaran uns barems de repartició en funció de la seva població i pressupost. Les poblacions d'aquest segon tram podran rebre entre 8.272 i 191.000 euros, i la més beneficiada, segons aquests paràmetres, serà la ciutat de Girona.

Els consistoris podran presentar la seva documentació fins el 16 de febrer, tot i que la vicepresidenta de la Diputació, Maria Teresa Ferrés (PSC), va demanar que ho fessin el més aviat possible. Amb aquests diners, els ajuntaments podran finançar inversions fetes durant el 2008 o que es puguin acreditar abans del 16 de febrer de 2009.

El president de l'ens provincial, Enric Vilert (ERC), va deixar clar que en cap cas es subvencionarà despesa ordinària. A més, va recordar que aquests ajuts extraordinaris s'afegiran al fons de 8,5 milions d'euros amb el que enguany ja s'ha subvencionat els municipis gironins. Vilert va indicar que aquest any "les dificultats econòmiques comencen a sortir", i que els ajuntaments se'n ressenten igual que la resta de societat. Per aquest motiu, la Diputació ha volgut aprofitar els romanents que havien anat sobrant al llarg de l'any per destinar-los als consistoris.

Aquesta mesura va ser aplaudida per l'oposició de la Diputació, en mans de CiU. El seu portaveu, Jaume Torramadé, va voler expressar la seva "satisfacció" per la mesura, "que va en la línia" del que el seu grup havia demanat en altres ocasions.

Les subvencions culturals

D'altra banda, el ple d'ahir també va servir per donar llum verda, per unanimitat, al Pla estratègic de subvencions de cultura. Segons va explicar el responsable de l'àrea, Roger Zamorano (ERC), es tracta d'una mena de "full de ruta" per ordenar amb criteris d'eficiència les línies de suport en aquest àmbit. Zamorano va reconèixer que, en l'actual context socioeconòmic, l'àrea de Cultura haurà d'experimentar alguns "reajustaments", però va manifestar que volen generar una política "més activa i ambiciosa" treballant en una línia de suport a la gestió activa. A més, també es van aprovar les bases específiques reguladores de subvencions de cultura, que han de servir per convertir el fons de cooperació cultural en una "finestreta única", simplificant els tràmits i reduint la burocràcia. D'aquesta manera, esperen estalviar fins a un 70% de despesa en tràmits administratius i potenciar l'autonomia de cada municipi a l'hora de decidir a què es destinen els fons.