L'expresident del Congrés dels Diputats i exrector de la Universitat Carlos III, Gregorio Peces-Barba, va contraposar ahir el pensament cristià del pensador francès Jacques Maritain i la seva crida a la puresa, amb les actuacions de l'Església espanyola. Per Peces Barba, aquesta "crida a la puresa és probablement el més important del pensament de Maritain, i és absolutament contradictòria amb el que passa a l'Església espanyola. I a d'altres, però sobretot a l'espanyola". Peces-Barba va posar com exemple la declaració de 1986 dels bisbes espanyols -"i hi incloc els catalans, perquè no va haver-hi distincions", va remarcar- respecte que ells estaven per sobre de coses com les majories polítiques i la sobirania popular. I va posar també com exemple, en aquest cas de les terribles consequències que pot comportar una mala actuació de l'Església, el cas de l'Hospital Carlos III de Madrid "un hospital públic o es fan campanyes en favor de la castedat com a remei contra la Sida".

Peces-Barba va intervenir ahir en el cicle Els polítics i el personalisme d'Emmanuel Mounier, que va encetar la setmana passada Jordi Pujol. La xerrada de Peces-Barba es va titular El personalisme de Maritain i la seva relació amb Mounier. Una conferència gens causal, ja que Peces-Barba va tenir en Maritain (1882-1973) un dels seus mestres, arribant a conèixer-lo.

L'expresident del Congrés va assegurar que el pensament de Maritain continua ben vigent avui en dia, tot i reconèixer que en els seus darrers, ja ancià, li hauria fet falta un Mounier -aquest ja havia mort- que l'ajudés a posar-se al dia.

Maritain, igual que Mounier -el cas d'aquest el va explicar fa una setmana Jordi Pujol- rebutjava també la idea d'un partit polític que es digués cristià, en creure incompatible el pragmatisme de la política amb el que se suposa ha de complir un veritable cristià. "I que em perdonin els amics democristians", va dir amb ironia Peces-Barba.

A més de reivindicar el valor de l'humanista francès en la societat actual, l'exrector de la Carlos III va remarcar la seva influència a Catalunya i en el nacionalisme.

Influència en el catalanisme

Peces-Barba va explicar que a Catalunya Carles Carbó va recollir la diferenciació que Maritain feia entre nació i estat, i entre societat i comunitat, "diferència a partir de la qual s'ha organitzat un cert sector del nacionalisme català". L'expolític va concloure, per tant, que "de Maritain no és important només la seva dimensió cristiana, sinó també la nacionalista".

El cicle de conferències finalitzarà el proper dimarts amb una conferència de l'expresident del Parlament català Joan Rigol, que parlarà del pensament d'Emmanuel Mounier al segle XXI.