La concentració de divendres passat en record de la veïna de Pals assassinada al voltant de les nou del vespre de dijous a l'aparcament del Casal de Palafrugell va posar en relleu que part de la població d'aquest municipi no se sent segura, i així li ho van reflectir al seu alcalde, Lluís Medir. L'edició digital d'aquest diari també va posar de manifest aquest fet a través dels comentaris dels lectors -alguns dels quals es reprodueixen en aquesta informació-. Moltes persones ?coincideixen que aquesta inseguretat que senten quan es fa fosc té dos motius: la poca lluminositat d'alguns carrers i places arran del canvi de la il·luminació, per unes bombetes més sostenibles, i la poca presència policial. Al municipi, és compartida entre els agents locals i els Mossos d'Esquadra, que hi tenen una comissaria que depèn de la Bisbal. El regidor de Governació, Antoni Rocafull, va comunicar ahir que la vigilància habitual de les nits per part de la Policia Local és de quatre agents -aquest nombre canvia els mesos d'estiu, caps de setmana i dies assenyalats-: dos que patrullen mentre dos més es troben a la comissaria.

Actualment, el cos de Policia Municipal de Palafrugell té un total de 46 agents en plantilla, que a l'estiu s'incrementen en vuit més: tres dels quals es contracten per a tres mesos i els altres cinc per a sis. Precisament, Rocafull va informar ahir que a aquests cinc se'ls prorrogarà el contracte fins a finals d'any i "possiblement" al gener se'ls torni a mantenir. Una decisió, però, que no està relacionada amb el crim del dijous, segons el regidor. Rocafull va destacar que Palafrugell és dels municipis que té més agents per nombre d'habitants de les comarques gironines. Així, d'acord amb les dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya, el 2007, Palafrugell tenia 21.412 habitants que, amb els 46 agents de la plantilla, toquen a un policia per a cada 465 veïns. Durant el dia, habitualment, hi ha uns 25 agents de servei.

Inseguretat amb la foscor

Rocafull, en resposta a aquesta presumpta inseguretat, es va remetre a les dades: "Amb les dades de delinqüència a la mà, objectivament, no hi hauria d'haver motiu per a la por ja que estem per sota de la majoria de poblacions de les comarques gironines; però davant del fet gravíssim -del crim- és normal que subjectivament la gent vegi inseguretat i que ara hagi esclatat". Així mateix, va apuntar que el motiu d'aquesta inseguretat pot ser que al vespre "la major part de la gent que hi ha al carrer són nouvinguts i el desconeixement que existeix genera desconfiança i sensació d'inseguretat". La mateixa idea va expressar la portaveu de CiU i sòcia de l'equip de govern, Carme Bonal, que va defensar que "la Policia Local de Palafrugell és l'adequada i no som un poble desprotegit".

Rocafull va respondre també que "la il·luminació és la normal que es requereix si bé pot ser que hi hagi algun lloc fosc; però no crec que existeixi una relació entre els delictes i la manca de llum". L'escassa llum que hi ha en diferents punts del municipi és comparable a la que hi ha en altres carrers i aparcaments de diferents poblacions gironines.

No obstant això, molts dels usuaris de l'aparcament del Casal, com veïns d'altres zones, han expressat que la poca llum que hi ha als carrers els genera inseguretat. Com a exemple, una dependenta de 26 anys que es volia mantenir en l'anonimat va expressar que la mestressa sempre li ha recomanat que de nit mai no porti la recaptació a sobre i que ja no passa per l'aparcament del Casal tot i que és al costat de casa seva, si no és que va acompanyada, com és el cas, d'un home de 38 anys que va comentar que una gran part de les dones no vol anar sola pels carrers de Palafrugell. Una por que ell també ha compartit en alguna ocasió, segons va manifestar.

A partir de les vuit o les nou del vespre, costa veure algú als carrers de Palafrugell -i d'altres poblacions-, per la qual cosa, la sensació de solitud incrementa la d'inseguretat. Un parell d'administratives van explicar que des de fa temps "ens esperem l'una a l'altra". I manifesten que a l'estiu, amb més persones al carrer, la inseguretat disminueix, "però sempre intentem aparcar el cotxe a prop" del passatge al carrer de la Caritat. I van insistir que en tot l'entorn de l'aparcament -fora de la superfície asfaltada- la foscor és considerable i que, en ocasions s'hi veuen individus poc recomanables. La mateixa impressió que en Miquel Fàbrega o en Joan Medina, tots dos veïns de Palafrugell.

En Mario Galdeano, veí de Barcelona però que sovint ha d'anar a Palafrugell, va manifestar que el principal problema que genera aquesta inseguretat -com va comentar Rocafull- és que en ser un poble, a partir de determinades hores no hi ha gaire gent, per no dir ningú. També n'hi havia, però, que no tenien tanta sensació d'inseguretat, com l'escriptor Xavier Cortadellas, de la Bisbal, que considera que hi ha llocs més aïllats i foscos que l'aparcament del Casal, com és l'estacionament que l'Ajuntament del seu municipi ha obert a l'antic camp de futbol.