Un fet important en tota investigació científica és el control de totes les variables o, en el seu defecte, contemplar el major nombre de factors. A partir d'ara, els investigadors del Centre d'Experimentació Avançada de Blanes (CEAB) disposaran d'un nou espai que els permetrà un major grau de precisió en el control dels seus experiments ja que el Consell Superior d'Investigaciones Científiques (CSIC), juntament amb el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder), ha finançat la construcció d'un nou laboratori que els en facilitarà la tasca. El pressupost total ascendeix a 500.000 euros que s'han invertit en dues fases: la primera, facilitant la construcció d'una canalització de més d'un quilòmetre i una estació de bombeig per fer arribar aigua salada al laboratori i la darrera, per sufragar els costos de l'edificació.

Aquest centre d'investigació disposarà d'un doble circuit d'aigua: un d'obert que s'usarà en experiments que no impliquin cap risc per a les espècies i un altre de tancat que impedirà filtracions de substàncies contaminants o tòxiques al mar quan s'estigui estudiant el seu efecte i impacte en el medi. Així mateix, està pensat que l'edifici del nou laboratori disposi d'aquaris dedicats a cultivar diversos organismes i una claraboia en el pis superior per facilitar l'experimentació amb organismes que necessiten la llum del sol de forma directa, tals com algues o altres plantes marines.

La característica més rellevant d'aquest nou emplaçament científic és la canalització d'1,5 quilòmetres que li permetrà abastir-se d'aigua marina provinent de la cala de Sant Francesc i que, mitjançant un sistema de bombeig, filtres i intercanviadors de calor, possibilitarà controlar la temperatura de l'aigua, la salinitat i el contingut de nutrients d'aquesta en els diferents aquaris, aspecte que en rius i mar -on fins ara es feien els experiments- resulta impossible.

Segons l'actual director del CEAB, Daniel Martín, "al mar o en els rius sempre parlem de percentatges perquè no podem garantir el cent per cent de fiabilitat en els experiments. En canvi, en el laboratori, és molt més fàcil obtenir un major grau de pressió ja que podem controlar els factors que hi intervenen".

Portes obertes

D'altra banda, el CEAB celebra La Setmana de la Ciència amb una jornada de portes obertes i un seguit de conferències que van iniciar-se el passat dimecres i finalitzaran avui i en les que participen diversos especialistes en ecologia, ciència i enginyeria marina.

Els alumnes de diverses escoles de Blanes, Sant Pol, Calella i Palafolls han pogut observar totes les instal·lacions de què disposa el centre i parlar amb els científics que hi treballen. En total, s'espera que passin pel CEAB més de tres-centes persones. Els organitzadors de les jornades confien que aquestes serveixin per donar a conèixer a la població el centre i les activitats que realitza.