L'alcalde de la Jonquera, Jordi Cabezas (CiU), ha denunciat a la Subdelegació del Govern i al Departament de Treball de la Generalitat que han constatat l'existència de màfies dedicades a captar immigrants per a la venda ambulant il·legal. Es regularitza els papers a immigrants que estan al país o bé se'n contracten en origen canvi que es dediquin a la venda ambulant al carrer al Pertús i de pagar una quantitat de diners.

Els nouvinguts, que es troben en situació irregular, són contractats per compatriotes seus que regenten botigues a la zona dels Límits, al Pertús, perquè venguin els seus productes al carrer. A canvi de legalitzar la seva situació i tenir un contracte de treball adquireixen un deute, que han de pagar venent. Segons ha explicat l'alcalde, en alguns casos es tractaria de persones que ja viuen al país, però en altres casos serien "màfies" que contractarien principalment magrebins al seu país d'origen.

L'alcalde ha decidit informar les admnistracions pertinents. Els fets s'han anat constatant en els darrers mesos. La Policia Municipal ha detectat un increment de venedors ambulants i, a més, s'han radicalitzat les formes.

Així, han pogut constatar que molts d'ells són contractats per botiguers magrebins propietaris de negocis a la zona que a canvi de legalitzar la seva situació donant-los d'alta a la Seguretat Social i d'oferint-los un contracte de treball han de pagar una determinada quantitat que es retorna segons les vendes que realitzin. El botiguer els subministra el material, que són objectes i articles dels seus establiments, que es poden comprar habitualment davant els comerços al Pertús.

El problema de la venda ambulant il·legal perdura des de fa molts anys al sector comercial del Pertús. Darrerament, però, s'estan trobant amb un increment de problemes derivats d'aquesta activitat, com l'agressivitat d'alguns dels grups que s'hi dediquen, fins i tot amb agressions als agents. L'Ajuntament ja ha manifestat en més d'una ocasió que amb els recursos de què disposa es veu incapaç d'aturar aquesta activitat.