"S'ha acabat l'hora del pati". Per al diputat de CiU Eudald Casadesús, líder de la federació a Girona, ara que ja han passat dos anys del segon tripartit ha arribat el moment de fer balanç i els resultats, al seu parer, no són precisament positius: multitud de problemes sense resoldre's (sequera, transport públic, infraestructures, etc.), una crisi econòmica que no s'ha afrontat de forma seriosa, pressupostos que afavoreixen l'àrea metropolitana de Barcelona per davant de la resta del territori i manca d'idees clares per part del Govern català. Per això, S'ha acabat l'hora del pati va ser el títol de la conferència que Casadesús va oferir ahir a l'Auditori de Girona, davant unes 180 persones, per reivindicar "la manera de fer de CiU" davant la incapacitat del tripartit per gestionar la crisi econòmica: "Necessitem un full de ruta i que algú que no estigui resignat a la fatalitat agafi el timó", va assenyalar.

La presentació de l'acte va anar a càrrec d'Antoni Puigverd, amic personal de Casadesús, qui va lloar tant el diputat convergent com el partit que representa, reconeixent que "és necessari" dins la societat i la política catalana.

Noves propostes per Girona

Casadesús va avançar que, abans de sis mesos, presentarà una proposta d'actuacions alternativa per a les comarques gironines, ja que no està satisfet amb el que ha fet fins ara el tripartit: no s'han resolt els problemes de la sequera ni s'ha fet una nova llei del Ter (en aquest sentit, CiU continua defensant el transvasament del Roine), no s'ha millorat la xarxa ferroviària malgrat la insistència de CiU, no s'ha fet cas a la seva proposta de fer una estació del TAV a l'aeroport ni tampoc s'ha traspassat aquesta infraestructura a la Generalitat, la N-II continua essent la "carretera de la vergonya" pel seu lent desdoblament, la prostitució a les carreteres gironines és un problema que el tripartit ignora, la inquietud per l'estat de l'educació "és generalitzada" i els efectius de Mossos d'Esquadra a Girona s'han vist reduïts pel desplegament a altres demarcacions.

A més, va recordar -tal com ha denunciat en altres ocasions- que els pressupostos de la Generalitat no serveixen per fer front a les necessitats gironines, ja que el Govern ha prioritzat incrementar les dotacions a l'àrea metropolitana de Barcelona per davant de Girona. En aquest sentit, va considerar que les comarques gironines "han perdut pes" en el Govern català i va criticar, per exemple, que malgrat ser responsabilitat d'un conseller gironí les principals inversions en Política Territorial han estat per a projectes iniciats per CiU (túnel de Bracons, nova seu de la Generalitat) o el pagament del "peatge a l'ombra" de la C-31, "que no és una inversió perquè la carretera ja està feta".

Finalment, va acusar el tripartit de no haver sabut preveure la crisi econòmica que s'acostava ni haver sabut reaccionar un cop aquesta ja ha arribat. "El país no necessita missatges de por, negatius que creïn pànic", va reflexionar. "Necessita un full de ruta, implicació, mesures clares, realisme i esperança", va afegir, i per això va considerar que Girona, per fer front a l'actual situació econòmica, necessita "un equip de gent de solvència contrastada", com per exemple CiU, "que reconegui la magnitud de la crisi i posi en marxa un conjunt de mesures clares de caràcter econòmic i social, amb un calendari d'execució i que contribueixin a retornar la confiança". Aquestes mesures passarien, segons Casadesús, per lluitar contra l'atur, afavorir la liquiditat del sistema, complir l'Estatut, reduir l'aportació anual de Catalunya a l'Estat i fer polítiques socials més eficients, entre altres.