La posició del PSC amb les seves reserves a les intencions del Departament de Medi Ambient i d'Iniciativa de tenir en la ment una possible ampliació dels límits de l'encara embrionari Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter, va obtenir ahir la resposta de 32 entitats naturalistes i de defensa del territori que havien signat un manifest en contra de les retallades en aquests límits davant les demandes de diferents sectors.

I exposen cinc motius per no tocar el que va marcar el Departament de Medi Ambient: segons les entitats, no existeix cap figura de protecció que garanteixi la continuïtat dels arrossars. En segon lloc, consideren "decebedor que ara es pretenguin avortar tots aquests avenços -de quatre anys de treball per fer el projecte- amb un gest arbitrari, unilateral i deslleial amb el mateix govern del qual el senyor Nadal forma part".

En tercer lloc, manifesten l'executiva del PSC a Girona, "en un gest de menyspreu a l'evidència científica i als interessos col·lectius", "queda supeditada a criteris de pur clientelisme polític i de defensa d'interessos inconfessables". I afegeixen que la proposta d'un parc agrari "quan la Generalitat no té competència (...) en el que sembla una maniobra barroera per obstaculitzar la tramitació del Parc Natural". I finalment demanen al PSC i al conseller Joaquim Nadal que reconsiderin la seva posició enfront del Parc "davant el que considerem que és una clara i inexplicable deserció dels idearis progressistes".

L'Ajuntament de Torroella

Per la seva part, l'Ajuntament de Torroella, el municipi que aporta més espai al Parc, assegura que "té sentit amb els límits actuals i si hi ha retallades interessades o polítiques especuladores, nosaltres ho deixem". El republicà i primer tinent d'alcalde, Josep Maria Rufí, ha assegurat que aquesta és la posició unànime a l'equip de govern. De fet, ha explicat que l'Ajuntament ha defensat des de fa anys un parc en què es tinguin en compte les activitats agràries, econòmiques, pesqueres, industrials i turístiques i que tingui una correcta gestió de l'aigua del Ter.

Rufí també ha valorat el Pla d'ús i gestió de les Medes, el qual considera que "distorsiona els interessos del municipi" quan permet que empreses exteriors d'immersió hi puguin operar en un sector "fonamental per nosaltres".