El Departament de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat de Catalunya, encapçalat pel conseller Jordi Ausàs, ha demanat a l'Ajuntament de Sant Julià de Ramis que concreti la proposta tècnica que preveu la creació de l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Medinyà, els tràmits per a la constitució de la qual es van iniciar fa més d'un any. Governació descarta de moment que Medinyà se segregui de Sant Julià, tenint en compte que "l'expectactiva que l'Ajuntament té fins a l'actualitat no és altra que la creació de l'EMD", ha indicat Carles Bassaganya, director general de l'Administració Local del departament. Bassaganya també ha explicat que la futura Llei de governs locals, que es preveu aprovar l'any vinent, farà una revisió a fons de totes les que la precedeixen, i no tindrà la voluntat ni d'eliminar municipis ni de crear-ne "molts més de cop i volta", encara que "no exclourà" que hi hagi municipis nous.

Pel que fa als passos per a la definitiva creació de l'EMD de Medinyà, Bassaganya ha detallat que Governació ha instat el consistori de Sant Julià a millorar-ne la proposta tècnica, "indicant quins serveis es vol prestar des de l'EMD i les característiques econòmiques". "Volem garantir que els nous ens locals tinguin suficiència econòmica i financera", ha subratllat.

Quant a una possible segregació del municipi, és a dir, al fet que Medinyà arribi a ser independent, el director ha afirmat que la possibilitat de moment no es contempla, entre d'altres coses perquè, ha dit, la mateixa expectativa de l'Ajuntament no ha estat altra, fins ara, que la creació de l'EMD. En qualsevol cas, ha recordat que la llei que preval en aquest sentit fixa dos requisits per a la segregació: una distància de tres quilòmetres de sòl no urbanitzable entre el municipi mare i el municipi resultant, i que aquest tingui un mínim de dos mil habitants. I Bassaganya ha indicat que això últim no ho compleix, Medinyà.

També s'ha referit a la nova Llei de governs locals, que revisarà totes les normes que fins ara han regulat la qüestió. Bassaganya ha explicat que, malgrat que és aviat per detallar els requeriments que la llei posarà a la segregació de municipis, la norma plasmarà la voluntat de Governació: "que no es redueixin els municipis i que no se'n creïn molts més de cop i volta", sinó que "es creï un mapa més eficient", amb una major diferenciació de les competències segons les característiques de cada municipi.

Precisament el diputat gironí Lluís Postigo ha fet una pregunta parlamentària al conseller de Governació en aquest sentit, a la qual Ausàs ha respost que la nova llei "marcarà de manera molt clara quina és la situació, com està el tema de les segregacions dels municipis i quines característiques han de tenir i quines no". Només hi ha un cas recent de segregació, el de Badia del Vallès, i un que sí que es contempla en l'actualitat, el de la Canonja, que ara és EMD.