Les granges de porcs catalanes han vist en els últims mesos com els costos d'alimentació s'han apujat fins a un 50% per l'augment de preu dels cereals. Unió de Pagesos alerta que porten catorze mesos arrossegant pèrdues, estimades en uns vint euros per porc, i demana a les administracions més ajudes i una política que estabilitzi el preu dels cereals. De moment, no tenen constància de granges que hagin tancat -estan 'aguantant' com poden les pèrdues- però adverteixen que les coses aniran a pitjor. Reduir els costos energètics és una de les fórmules que planteja el sindicat en temps de crisi. Passar d'un sistema de calefacció de gasoil a un altre de biomassa pot suposar reduir a la meitat el cost energètic.

El sector porcí està en crisi des de fa catorze mesos per culpa de l'augment dels costos d'alimentació, que s'han apujat entre un 40 i un 50% amb l'increment del preu dels cereals. Tot i que el porc s'està venent més car que l'any passat, 'els costos de producció són molt més elevats i per tant s'estan generant pèrdues', segons explica el responsable nacional del sector del porcí d'Unió de Pagesos, Rossend Saltiver. Es calcula que actualment un productor està perdent uns 20 euros per porc.

La situació és 'preocupant' i de moment no pot anar a millor si les administracions no hi intervenen, segons el sindicat. L'any passat, la Generalitat va oferir crèdits de finançament que els han 'ajudat a aguantar', explica Saltiver, però ara calen més mesures de suport, com podria ser la possibilitat d'acollir-se a un cessament anticipat.

Una de les mesures més urgents que demanen és que la Unió Europea impulsi una política d'estabilitat en els preus dels cereals. En una explotació, el 70% del cost de producció és l'alimentació. Quan hi ha un important increment del preu, com ha passat ara, 'fa trontollar la viabilitat de moltes explotacions', afirma Saltiver. Per altra banda, Unió de Pagesos ha denunciat a les administracions que els distribuïdors venen i cobren al comptat i en canvi es paguen als ramaders a més de cent dies. Aquesta pràctica vulnera la normativa europea que estableix que els productes com el porc s'haurien de pagar abans de trenta dies. La Generalitat, diuen, no els ha donat cap resposta al respecte. I afegeixen, que la línia de bonificació d'interessos que els havien anunciat, i que els suposava cobrar fins a un màxim de 6.000 euros en tres anys per explotació, encara no els han rebut.