L'envelliment de la població que fa que hi hagi gent gran que necessiti assistència, la malnutrició infantil en alguns col·lectius i la poca formació d'alguns treballadors que els dificulta trobar feina o prosperar en la que tenen són, segons la tinenta d'alcalde d'Acció Social, Margarita de Arquer, algunes de les situacions que ha revelat aquest anàlisi.

L'Ajuntament de Salt està elaborant el Pla d'Inclusió Social que preveu dotar d'eines per poder evitar que al municipi hi hagi problemes d'exclusió. De moment, ja ha finalitzat la primera fase d'anàlisi de quines són les necessitats més immediates del conjunt de la població. En aquest sentit, de Arquer ha explicat que hi ha algunes situacions en les quals han d'intervenir que són les que estableixen com a prioritàries.

L'envelliment dels saltencs és una d'aquestes prioritats. De fet, un dels punts del Pla d'Inclusió estableix que no ha de quedar cap ciutadà sense accés als sistemes de protecció socials ni tampoc sense l'atenció sociosanitària de llarga durada que mereix. De Arquer ha concretat que es tracta de garantir que la gent gran de Salt serà atesa en les condicions necessàries. La tinenta d'alcalde ha posat com exemple l'augment de la teleassistència com a via a seguir per assolir aquest punt.

Un altre dels problemes que han detectat en la població és que 'en un moment donat' i en alguns col·lectius de Salt han detectat que hi ha malnutrició en els infants. Incidir en hàbits de salut i de com tenir cura dels infants és, doncs,una altra de les prioritats que marquen.

'Màxima participació al mercat de treball. Ajustament de l'oferta i la demanda' és un altre dels punts que inclou el Pla d'Inclusió. Així, de Arquer ha explicat que preveuen millorar la formació perquè els saltencs puguin optar a una millor feina.

De Arquer ha volgut deixar clar que malgrat aquesta radiografia del territori, avui dia 'cap ciutadà' pot dir que mai patirà exclusió social. Perdre la feina o no poder pagar la hipoteca són algunes de les situacions que poden fer que una persona es trobi en problemes. La intenció de l'Ajuntament de Salt és tenir els mecanismes suficients per atacar el problema de forma transversal i poder evitar que una persona amb dificultats pateixi exclusió social. 'La cara més dolorosa són els sense sostre, però no és l'única que hi ha', ha matisat la tinenta d'alcalde.

Un comerç en bones condicions

En el marc del Pla d'Inclusió l'Ajuntament de Salt ha endegat aquest divendres un curs destinat a comerciants de minories ètniques de la zona centre i Salt 70 per donar-los a conèixer la normativa de sanitat i quins passos han de seguir per evitar problemes de salubritat en els seus comerços. Així, en un curs donen a conèixer com controlar les plagues, com utilitzar l'aigua potable, com manipular aliments o com han de netejar i desinfectar.

De Arquer ha explicat que la intenció és posar punt final a les deficiències que ha detectat la Inspecció de Treball i donar formació abans de sancionar indiscriminadament.

Jornades per a la inclusió

Salt ha organitzat el 25 i 27 de novembre unes jornades on professionals del sector debatran sobre les problemàtiques socials i com dur a terme polítiques inclusives. Aquestes jornades col·laboraran a traçar les línies estratègiques per desenvolupar el Pla d'Inclusió Social.