L'Ajuntament de Figueres ha elaborat, des de l'àrea de la Dona i Gestió de la Igualtat, la primera Guia de recursos per un tracte igualitari en la llengua de la demarcació. Segons el consistori figuerenc, l'objectiu d'aquest nou document, que van presentar ahir a la Fundació Clerch i Nicolau, és "erradicar els patrons de conducta i constums discriminatoris entre el sexe masculí i el femení d'una societat com la nostra, que mira sempre cap a endavant".

A banda d'això, des del consistori van insistir que la iniciativa és fruit, també, de l'acord de ple del 28 de gener d'aquest any, en el qual es va aprovar el Pla municipal per a la igualtat d'oportunitats, a través del qual "havíem d'avançar cap a una ciutat més justa, però sobretot més igualitària, que incorporés una perspectiva de gènere en totes i cadascuna de les actuacions municipals, principalment en l'ús del llenguatge no sexista".

En aquesta pionera guia, s'ofereixen unes consideracions prèvies sobre els conceptes de gènere i sexe; sexisme i androsexisme. A més, es reflexiona sobre els usos lingüístics sexistes en els quals s'ofereix tot un seguit d'imatges il·lustratives i alguns dels conceptes més quotidians que, sovint, esdevenen un masculí "genèric".

D'altra banda, la guia també ofereix una sèrie de recursos linguïstics "per no discriminar", a través dels quals s'expliquen alguns noms que són invariables i, d'altres que depenen del gènere que utilitzem habitualment de forma oral o bé escrita.

Finalment, el document ofereix una àmplia "terminologia de gènere" que conté alguns dels conceptes que poden comportar discriminació sexista.