L'Ajuntament de Figueres ha anunciat el tancament de quatre dels abocadors incontrolats de residus que hi ha dins el terme municipal de la ciutat. Entre aquests hi ha el més important que es troba situat als marges de la carretera de Llers, entre el barri del Culubret i l'autopista AP-7, a l'entorn de les obres de construcció del túnel de la línia d'alta velocitat. En aquests sentit, el consistori figuerenc ha anunciat que reforçarà les inspeccions i que també estudia altres mesures, com ara el tacament d'alguns solars i la instal·lació de càmeres de videovigilància.

L'Ajuntament ha anunciat el tancament dels espais després de rebre una subvenció de 32.400 euros de l'Agència Catalana de Residus de Catalunya en la convocatòria d'ajuts de l'any 2007.

Es tracta d'una subvenció directa a través de la qual la mateixa Agència s'ha fet càrrec de la direcció i execució del projecte. A banda de l'abocador il·legal de la carretera de Llers, també s'han clausurat el que se situava a la llera del riu Manol; sota el pont de la N-II i un altre situat en una zona pròxima al mateix riu, a Sant Pau de la Calçada.

L'abandonament de residus a la via pública, als camins, als canals i als espais naturals i agrícoles és, segons l'Ajuntament, una infracció molt greu que pot ser sancionada amb multes de fins a 3.000 euros. En aquest sentit, des del consistori han volgut recordar que la deixalleria municipal, situada al carrer Itàlia del Recinte Firal, permet abocar-hi fins a 100 quilograms de runa sense cap cost i que, a partir d'aquesta quantitat, "només es paguen 6 cèntims d'euro per cada quilogram d'excés".

Mesures com ara el possible tancament d'alguns solars susceptibles de ser utilitzats com a abocadors o bé la instal·lació de càmeres de videovigilància són algunes de les iniciatives que el consistori figuerenc estudia implantar a la ciutat per tal de posar fi a aquesta mala praxi.

Més subvencions

A banda d'això, l'Ajuntament de Figueres ha tornat a sol·licitar a l'Agència Catalana de Residus, en la convocatòria d'aquest any, la concessió d'una nova subvenció per a la clausura d'altres abocadors incontrolats en el mateix terme municipal, pressupostada en 45.000 euros. Entre aquestes zones, hi ha l'espai conegut com La Campinya i El Figuerol, molt pròximes al riu Manol; i la zona de la Campaseta, propera al barri de l'Horta Capallera. I és que la zona propera al riu Manol és una de les més afectades per aquest tipus de pràctiques. Per aquest motiu, els membres de l'associació d'Amics del Manol i Palol de Sabaldòria organitzen de forma anual una batuda per netejar els espais més malmesos.