L'Ajuntament de Figueres, a través de l'empresa municipal Ecoserveis, ha establert una col·loboració amb la Fundació Altem (on hi treballen discapacitats) en el reciclatge dels residus municipals que ha permès que la ciutat enviï un 80% menys de residus voluminosos a l'abocador comarcal. La Fundació s'encarrega, des de fa un mes, del triatge de les peces que es poden recuperar i reciclar.

Aquest nou sistema de triatge ha permès que durant el primer mes s'hagin classificat un total de 43 tones de residus, dels quals un 80% s'ha pogut recuperar i el 20% restant ha anat a l'abocador comarcal. Es calcula que en el primer any de funcionament es tractaran un total de 1.000 tones de voluminosos. Els principals residus classificats són fustes, ferralla, electrodomèstics i alumini, els quals abans anaven directament a l'abocador, i ara es recuperen.

Els residus voluminosos -mobles, matalassos, electrodomèstics vells, entre d'altres- que es recullen a la via pública pel servei municipal, així com els que es porten a la deixalleria municipal, es traslladen a la planta de triatge que la Fundació Altem ha habilitat a les seves instal·lacions del Far d'Empordà. En aquesta planta, els operaris de la Fundació separen els residus per tipus per tal de ser classificats i posteriorment reciclats. El regidor de Qualitat Urbana, Pere Pujulà, ha explicat que "aquesta col·laboració entre l'ajuntament i la Fundació Altem té una doble vessant. En primer lloc, seguir col·laborant amb la iniciativa d'integració social i laboral que i, d'altra banda, continuar amb la tasca de reciclatge".