La disputa entre els municipis de Palamós i Palafrugell per les minúscules illes Formigues, situades davant la costat de Calella, segueix oberta dos anys després que el primer d'aquests ajuntaments decidís amb el de Mont-ras que passarien a ser terme municipal palamosí. La seva aprovació va ser l'octubre del 2006 i, aleshores, va començar aquest estira-i-arronsa entre les dues grans poblacions per demostrar que són d'elles legítimament.

No hi va haver més remei que recórrer a l'àrbitre de la Generalitat que, tot i la seva actuació de mediador, ha vist com el diàleg -contràriament al que es diu, i més entre administracions- no ha donat cap resultat, ningú cedeix i, per tant, les postures dels dos ajuntaments veïns segueixen enrocades per quatre illots i basant-se en documentació de dos i tres segles enrere. Així, en aquest punt en què no hi ha solució, el Departament de Governació prendrà la decisió de si poden ser de Palamós o, per contra, sempre han estat compartides per Palamós i Palafrugell, segons han informat fonts municipals palamosines.

L'octubre de l'any 2006, l'Ajuntament de Palamós va aprovar la nova delimitació amb el terme de Mont-ras. En ella es va decidir que les illes Formigues passarien a ser exclusivament de Palamós -segons l'Ajuntament d'aquest municipi i el de Mont-ras les compartien-, mentre que Mont-ras es quedava amb el cap de Planes. Palafrugell, però, va reaccionar i va dir que s'havia anat molt ràpid, que ningú li havia consultat res i que, en tot cas, amb qui havia de parlar Palamós per les illes Formigues era amb ells.

Mont-ras i Palamós entenen que els illes Formigues van passar a ser del primer municipi mont-rasenc quan va adquirir una parcel·la de litoral perquè els joves del poble poguessin fer el servei militar a l'Armada. Aleshores, Palamós hauria passat a compartir les illes amb Mont-ras.

Però el que diu Palafrugell és que en aquesta venda de terreny no hi van ser mai incloses les illes Formigues, que ja compartia, almeys des de 1717, amb Palamós. Així, després de la venda de terreny als veïns de Mont-ras, les Formigues seguirien sent compartides per Palamós i Palafrugell fins al dia d'avui. Mont-ras, fins i tot, va demanar informació a l'arxiu central de l'administració, al qual no li constava cap informació.

A finals d'aquest 2006, l'Ajuntament de Palafrugell va demanar la creació d'una comissió per estudiar aquest assumpte i, malgrat les reticiències inicials palamosines, es va formar amb Governació. El cas, però, és que després de diverses reunions no hi ha res decidit i la Generalitat tindrà l'última paraula després que durant l'estiu hi hagi hagut els darrers intents per solucionar aquesta disputa territorial.