El Consell d'Administració de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) proposarà al Govern allargar un any més el decret de sequera per la situació de l'Alt Empordà. La decisió suposa que tota la conca de la Muga, amb 5.000 hectàrees de conreus que s'estenen a la vora del riu, continuarà en excepcionalitat 2. A més, també es mantindrà l'excepcionalitat 1 a la conca del cap de Creus, que comprèn municipis com Portbou, Colera, la Selva de Mar i el Port de la Selva.

L'ACA ha pres aquesta decisió, que el Consell de Govern haurà d'avalar, després de comprovar que la situació a l'embassament de Boadella no permet preveure que les reserves emmagatzemades es recuperin abans de finals d'any.

L'embassament de Boadella, es troba al 22,89% i acumula 13,98 hectòmetres cúbics d'aigua del total de 61,10 que pot arribar a emmagatzemar. La situació, lligada a la sequera i a la manca de pluges a la comarca, ha fet allargar un any més el decret a tota la conca que s'abasta del riu Muga. Això comprèn la major part del territori de l'Alt Empordà, la ciutat de Figueres i 5.000 hectàrees de conreus que s'estenen a banda i banda del riu. En paral·lel, el consell també ha decidit demanar que es mantingui la fase d'excepcionalitat 1 a la conca del cap de Creus, que abasta municipis com Portbou, Colera, la Selva de Mar i el Port de la Selva.

La decisió de l'ACA es trametrà ara al Govern, que l'haurà d'aprovar al consell executiu. S'espera que l'aprovació vagi en paral·lel a la sortida de la fase d'excepcionalitat 1 a la conca del Ter-Llobregat, un cop s'han recuperat les reserves d'aigua i els embassaments de Sau (Osona) i Susqueda (Selva) es troben respectivament al 59,73% i 68,08%.

La mesura d'allargar l'excepcionalitat 2 a la conca de la Muga, i la 1 a la zona del cap de Creus es deu al fet que, des d'ara i fins a finals d'any, l'ACA preveu que les reserves no es recuperar. El Consorci Alba-Ter va rebre amb perplexitat l'anunci. Pel president del Consorci, Francesc Camps, la notícia "és motiu d'alerta perquè estem davant d'una doble moral en la gestió hídrica". Al seu parer, "si es deroga la mesura, es podran tornar a omplir piscines i a posar en marxa fonts ornamentals. Ja que volem que de la mateixa manera el Ter també torni a portar, com a mínim, aquests 4,6 m3/s que li pertoquen segons el marc normatiu aprovat. Aquest seria per nosaltres un senyal de normalitat completa". Des de l'Alt Empordà, el responsable de l'Aigua d'Unió de Pagesos, Antoni Casademont, va lamentar la situació: "Les pèrdues globals als conreus, que el 2008 han estat de 4,8 MEUR, encara seran més elevades durant el 2009". I és que, si bé en un any normal les disponibilitats d'aigua per als conreus que es nodreixen de l'embassament de Boadella eren de 20 hectòmetres cúbics, aquest 2008 s'han reduït fins als 2. Això va suposar que els prop de 1.200 productors que viuen de la conca de la Muga només disposessin d'un 8% de l'aigua habitual en altres campanyes. Per afrontar la campanya, els pagesos havien reduït fins a cinc vegades la superfície del conreu del blat de moro (de 2.000 a 400 hectàrees). A més, van augmentar la plantació de varietats que necessiten menys aigua, com el cereal de secà o el gira-sol. Però l'evident manca d'aigua ha fet realitat les previsions més pessimistes: un 66% de la collita s'ha perdut, segons les estimacions d'Unió de Pagesos. Casademont s'ha mostrat esperançat amb què aquest hivern alguna llevantada permeti assegurar l'aigua per a la propera campanya de reg. "El pantà de Boadella només s'omple amb llevantades, i amb 4 o 5 dies de pluja en faríem prou per recuperar les reserves", va explicar. "Aleshores, suposem que si el tenim ple, l'ACA podria treure l'excepcionalitat 2 a la conca", va concloure.