L'alcalde de Sant Julià de Ramis, Narcís Casassa, va voler recordar ahir que l'objectiu final de la creació de l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Medinyà és que aquesta part de Sant Julià acabi sent un municipi independent. De fet, va dir l'alcalde, Sant Julià estaria disposat a prescindir de la creació de l'EMD si es pogués aconseguir directament la segregació. Casassa va voler puntualitzar així les manifestacions que respecte a aquesta qüestió va fer dijous el director general de l'Administració Local, Carles Bassaganya, qui va assegurar que el Departament de Governació i Administracions Públiques descarta de moment que Medinyà se segregui de Sant Julià, tenint en compte que "l'expectativa que l'Ajuntament té en l'actualitat no és altra que la creació de l'EMD". En les últimes setmanes Governació ha instat l'Ajuntament a concretar la proposta tècnica de constitució de l'EMD de Medinyà, aprovada fa més d'un any, i ha allargat sis mesos el termini per a crear-la.

Segons va explicar el socialista Casassa, l'objectiu compartit de totes les forces polítiques que integren el consistori de Sant Julià és que l'EMD signifiqui un pas cap a la independència de Medinyà. I això, va dir l'alcalde, s'ha manifestat en reiterades ocasions al Departament de Governació. També, va indicar, ho saben tots els grups parlamentaris catalans, ja que precisament el 22 d'octubre passat representants de tots els grups municipals de la localitat i dos membres del col·lectiu Pro-Medinyà Independent van reunir-se amb ells a Barcelona per fer-los partíceps d'aquest front comú.

"Som conscients que legislativament és complicat, però el nostre objectiu final és la independència", va assegurar Casassa. Segons l'alcalde, el municipi podria optar per prescindir de la creació de l'EMD si fos possible una segregació sense fer aquest pas.

En aquest sentit, dijous el director general de l'Administració Local, Carles Bassaganya, va indicar que de moment es descarta la independència de Medinyà, tant perquè l'expectativa actual de l'Ajuntament no és aquesta com perquè no es compleix un dels dos requisits que l'acual legislació estableix: Medinyà no té un mínim de dos mil habitants.

En qualsevol cas, la creació de l'EMD sí que està en procés, encara que el Govern ha demanat a l'Ajuntament que concreti més la proposta tècnica i les característiques econòmiques que haurien de caracteritzar l'ens que gestionés Medinyà. En aquest sentit, Casassa va explicar ahir que la setmana vinent el consistori es reunirà amb representants de Governació per conèixer què és exactament allò que cal concretar. El departament ha allargat mig any el termini per a constituir l'EMD.

Actualment a Catalunya hi ha un total de 58 EMD, i en el cas d'una d'elles, la Canonja (Tarragona), s'està plantejant la segregació sense tenir un dels dos requisits (en aquest cas no compleix la condició dels tres quilòmetres de distància entre el municipi mare i el resultant). La Canonja podria ser independent malgrat no complir aquesta condició si el Parlament ho empara. L'any vinent s'aprovarà la nova Llei de Governs Locals, que regularà aquesta qüestió.