L'elaboració del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Maià de Montcal ha provocat que en gran part de les cases apareguin cartells en contra d'aquest pla. Els cartells estan penjats de les balconades, a les portes dels garatges, a les baranes dels jardins i al xamfrà de les cases. A Maià sembla que sigui l'11 de setembre però en comptes de senyeres hi ha cartells contra el POUM. Els veïns i propietaris que han volgut parlar de la causa dels cartells han explicat que la queixa prové del creixement previst al POUM que l'Ajuntament pretén aprovar en breu. En concret, han dit que ara el poble disposa de 20 parcel.les per construir, el nou POUM en proposa 60 més i no té en compte el creixement de l'urbanització el Molí d'en Llorenç on es preveuen 232 parcel·les. Segons van explicar els veïns consultats el POUM que s'està a punt d'aprovar contempla multiplicar els 400 habitants de la localitat per 4. Els veïns consideren que l'Ajuntament s'hauria de limitar al creixement que el Pla Integral de la Garrotxa preveu per Maià, segons el qual en 25 anys la localitat hauria de tenir 725 habitants. En tant que els veïns consideren que si se segueix el POUM en tindrà 1.600.

Els veïns expliquen que el POUM fa constar les parcel·les del Molí d'en Llorenç com a sòl urbà consolidat i s'estalvia de comptar 232 parcel.les al creixement.

La protesta també va en contra de la creació d'una zona de desenvolupament econòmic a l'entrada del poble. Consideren que el normal seria fer-la al costat de la carretera, on, segons ells, hi ha més bona comunicació. També diuen que el lloc on s'han reservat 5.000 metres quadrats per fer una escola no és el més adequat. Els veïns voldrien que l'escola es fés a l'entrada del poble.

Un altre impediment que veuen és el subministrament d'aigua, ja que consideren que el pou actual és insuficient per a més gent de la que hi ha. Per tal de participar en l'elaboració del POUM els veïns van crear una associació de veïns de 60 membres que durant 4 mesos ha mantingut reunions amb l'Ajuntament.

Per la seva part l'alcalde Josep Maria Alzina (CiU) ha apuntat que ell desconeix el nombre de veïns que estan contra el POUM, però ha considerat que són pocs. Segons ell, un dels promotors de la protesta és el representant d'ERC a l'equip de govern, Salvador Moreno, del qual ha dit "no pot estar al govern i fer política en contra". Alzina ha opinat que hi ha unes quantes persones que fan les pancartes i que la gent deixa que les pengin a les seves cases. Alzina ha explicat que l'Associació de Veïns ha participat en l'elaboració del POUM i ha presentat alternatives, cosa que, segons ell, Moreno no ha fet. Pel que fa a l'àrea de serveis de l'entrada del poble, Alzina ha puntualitzat que la va escollir el Director dels Serveis Territorials de Girona i que l'Ajuntament ja havia proposat la que els veïns reclamen. Alzina ha considerat que hi ha gent que clama contra el POUM perquè voldria que Maià es mantingués igual que el dia que van arribar, cosa que segons ell ni ara és possible ni ho era abans.