L'Ajuntament de Platja d'Aro va aprovar el passat mes de juny destinar 100.000 euros a la partida de cooperació i solidaritat. També es van modificar les bases per a les organitzacions que vulguin optar a rebre l'ajuda per als seus projetes. Uns canvis que segons els grups municipals del PSC i ICV han provocat que els projectes que seran subvencionats no rebran ajuda pel valor de 100.000 euros -diuen que l'Ajuntament tan sols donarà 12.000 euros-, de manera que sobraran diners i es destinaran a d'altres partides. La regidora encarregada de Cooperació, Cati Corominas, ha manifestat que les xifres encara no estan tancades però que el romanent que hi hagi es destinarà a partides amb fins socials.

Ni els socialistes ni l'ecosocialista Pedro Torres veuen bé el que vol fer l'equip de govern: destinar els diners que hi havia per a la partida de cooperació i desenvolupament a d'altres fins que, segons els dos grups de l'oposició, ningú els ha dit quins seran. Les seves queixes provenen de la comissió informativa del passat dimarts sobre cooperació i solidaritat. Allí, els dos grups expliquen que se'ls va dir que només tres projectes -la regidora n'afegeix un quart que també complirà els requisits- havien superat les bases i que en total poden rebre 12.000 euros, de manera que en quedarien 88.000 senses destí concret. Uns diners que volen que es destinin al Fons Català de Cooperació. Torres entén que amb la situació de crisi econòmica no es pot reduir la despesa per aquest concepte. A més, recorden que en el ple del juny, l'alcalde, Joan Giraut, es va comprometre que aquesta partida seria "finalista", és a dir, que s'haurien de gastar tots els diners en projectes de cooperació i desenvolupament.

Al govern, però, en fa una valoració diferent. Corominas ha assegurat que la quantitat de diners que rebran els projectes que reuneixen els requisits encara està per determinar -s'ha de decidir en una nova comissió informativa- i, davant de la situació de crisi, considera que els diners que sobrin són necessaris per a altres partides de caràcter social com ajudes al lloguer per a joves. En aquest sentit, Corominas ha afegit que una de les possibilitats és guardar els diners que quedin per incorporar-los en els pressupostos de l'any que ve i destinar-los a ajudes socials.

La regidora també ha manifestat que l'Ajuntament ja ha repartit els 10.000 euros del fons d'urgència per a situacions crítiques a d'altres països i que s'han destinat, entre d'altres, a Guinea, Nicaragua i la Creu Roja internacional.

Cooperació i accions socials

No obstant això, Torres considera que amb la modificació de les bases per a les ajudes de cooperació s'han barrejat dos temes: l'ajuda a països del tercer món i les ajudes socials. Segons l'ecosocialista, els diners d'aquesta partida sempre s'havien destinat a països pobres i que per a les ajudes socials ja hi ha altres partides com les de benestar.