L'associació de veïns afectats per l'avinguda Nova Estació de Figueres (Asafane) han presentat al·legacions al Pla Director del Sistema Urbà de Figueres perquè "en els plànols d'ordenació es preveu l'enderroc d'uns 50 immobles, alguns dels quals recentment construïts". Segons explica la tresorera de l'associació, Maria José Sampedro, la construcció d'aquest nou vial d'enllaç amb la futura estació del tren al terme de Vilafant "no està inclosa en cap proposta d'actuació al terme municipal de Figueres però és clarament visible en els plànols d'ordenació i es projecta damunt d'una zona urbana totalment consolidada".

El pla Avinguda Nova estació ha estat un dels més polèmics de la ciutat de Figueres des que l'exalcalde, Joan Armangué (PSC), va anunciar aquest enllaç en forma d'avinguda que es contemplava com un punt d'enllaç amb la nova estructura ferroviària de l'oest de la ciutat, afectant els carrers Avinyonet, Empordà, Ter i Damas Calvet i que preveia una reordenació urbanística on es preveien desenes d'enderrocs.

Tot i que segons l'associació l'actual alcalde, Santi Vila (CiU), els va proposar un projecte diferenciat del que defensava Armangué, ha afirmat en diverses ocasions que, en realitat, "està fent el pla a pedaços amb les modificacions puntuals al Pla General en els àmbits del Turó Baix i la prologanció del carrer Mestre Falla, el Damas Calvet i el carrer Fluvià". En aquest sentit, l'associació d'afectats ja ha avançat que han entrat una instància al consistori figuerenc sol·licitant més informació sobre les modificacions que s'han presentat a la Comissió d'Urbanisme de Girona i que estan pendents d'aprovar-se, després d'haver estat tombades en diverses ocasions.

Mentrestant, però, els veïns s'han centrar a presentar les al·legacions al Pla Director insistint que hi ha una "manca de viabilitat tècnica i econòmica del traçat de l'avinguda, tenint en compte que es tracta d'un passeig d'escassa ?llargada el qual, en baixar direcció al centre de la ciutat, es veuria interrumpuda per un bloc d'habitatge plurifamiliars sense sortida que impediria la seva continuïtat". A banda d'això, en les al·legacions asseguren que no existeixen "raons d'interès general que justifiquin la construcció de l'avinguda de dimensions faraòniques en comparació amb la resta de viabilitat de la ciutat de Figueres. L'associació d'afectats ha estat la darrera en anunciar les seves al·legacions al projecte (el termini va finalitzar el passat 18 de novembre) després que l'entitat Salvem l'Empordà en recollís més de 200, en poc més de quatre dies. I és que després d'una intensa campanya amb xerrades poble a poble l'entitat ecologista va repartir 15.000 fulls informatius per les cases.