Les ciutats i poblacions de tot Catalunya ja han pogut obrir les llums de Nadal que decoren anualment els carrers durant aquesta època de l'any -la Generalitat va establir divendres com a dia d'inici de la campanya lumínica de Nadal. I és que ja es pot dir que el tenim aquí. Però no només els comerços i Ajuntaments han donat el tret de sortida a aquesta campanya, sinó que també ho han fet els cultivadors d'arbres de Nadal catalans amb la recol·lecctió d'avets d'aquest any. Cal remarcar que el context de crisi actual també afectarà el nombre d'unitats venudes amb una baixada d'un 20% respecte el 2007.

Així ho va explicar el president de l'associació Cultivadors d'Arbres de Nadal Associats a Catalunya (CANAC), Ramon Masferrer, que preveu que les vendes del 2008 podrien arribar a les 800.000 unitats. "Les comandes estan arribant amb una mica de retard; és cert que patirem un petit descens, però poc faltarà perquè arribem a les xifres del 2007 ?-es van vendre 1 milió d'exemplars-, però no tiraria campanes a dalt", va explicar Masferrer confiant que la gent es decanti per l'arbre natural a casa i col·labori a mantenir el medi ambient i a potenciar la sostenibilitat del país. Amb tot, des de la CANAC es valora que la demanda inicial "se situa a un bon nivell".

A l'Estat espanyol, el cultiu d'arbres de Nadal es concentra només en zones molt determinades. Catalunya és líder en aquest sector, ja que la producció obtinguda a les comarques catalanes duplica pràcticament l'obtinguda a la resta d'Espanya: algunes zones del nord de l'Estat i de Navarra. Cal esmentar que l'única associació de cultivadors d'aquests arbres existents al territori nacional és la CANAC (creada al 1990), que compta amb un centenar de productors d'avet repartits entre les comarques de la Selva, la Garrotxa, el Ripollès i Osona, segons recull l'Agenda 21 de la Mancomunitat Intermunicipal de les Guilleries (2007). L'extensió del seu cultiu ocupa unes 300 hectàrees corresponents a la zona del Montseny-Guilleries. La major part es troben en territori gironí (Sant Hilari Sacalm, Osor, Espinelves i Viladrau).

Les comandes acostumen a repartir la producció de la CANAC entre Catalunya (30%), la resta de Comunitats Autònomes espanyoles (55%) i altres països europeus veïns: Itàlia, França i Portugal (15%). Segons va detallar Masferrer, tant la comercialització com el cultiu d'avets està regulat pel Govern català amb diverses ordres amb data de principi dels any 90 (19992 i 1990 respectivament). "Existeix un catàleg d'arbres classificat per espècies i per colors d'etiquetes" va explicar Masferrer mentre ampliava que per poder comercialitzar els avets a Catalunya, aquests calen que portin una etiqueta amb el color que els correspon en funció de la seva alçades.

Defensa del producte natural

Els cultivadors d'aquests arbres es mostren totalment a favor del consum de l'arbre de Nadal natural, considerat i consolidat "com a una opció de qualitat davant els arbres sintètics o de plàstic". La seva mentalitat s'acosta a la de Dinamarca (s'obté una producció de 10 milions d'arbres, tots ells tallats), ja que entenen que són avets de cultiu. A més, en són remarcables els beneficis i avantatges:

Durant el cultiu

No suposa cap despesa d'energia, ni preveu cap procés de fabricació o de transformació. Així doncs, no contamina i, a més, fixa el CO2 afavorint la reducció de l'efecte hivernacle.

Després de l'ús

Al ser un producte natural pot replantar-se i continuar la seva funció de sostenibilitat amb el medi ambient, o bé pot triturar-se i esdevenir un adob excel·lent (és orgànic i biodegradable).

Preventiu i col·laborador

Les extensions d'avets esdeven bons elements de tallafocs, ja que es cultiven en zones humides que aturen la propagació del foc. Des de la sembra fins a la recol·lecció dóna feina a molts treballadors.