Al Port de Barcelona, agents dels Mossos d'Esquadra van culminar amb èxit una operació policial que duia anys oberta: Un espectacular operatiu acabava amb la detenció, divendres a la tarda, de dos ciutadans italians relacionats amb clans mafiosos napolitans -la temuda camorra- i als quals la policia catalana els atribuiex 11 atracaments arreu del país, quatre dels quals, a Catalunya i els set restants en altres comunitats autònomes. Dos dels robatoris van ser comesos l'any 2002 a entitats bancàries de Girona, una de Lloret de Mar i l'altra de Tossa.

Assalt a València

A Barcelona la policia els va enxampar després d'haver atracat, al matí, una entitat bancària a València. El cop havia estat prou suculent i els dos delinqüents viatjaven amb un botí de 120.000 euros a sobre. Els dos delinqüents eren perseguits per la policia catalana i espanyola.

Es tracta de dos professionals dels assalts a entitats bancàries que també havien saquejat diverses sucursals a Barcelona. Així, els Mossos d'Esquadra els atribueixen, com a mínim, dos atracaments a oficines d'entitats d'estalvis, un d'ells al carrer Aragó l'any 2007. Tot just fa quinze dies van intentar saquejar una entitat del carrer Villarroel, aquesta vegada sense èxit perquè els empleats de l'oficina no els van obrir les portes.

Tot i que els Mossos d'Esquadra no han confirmat la pertinença dels dos detinguts a la Camorra italiana, però la seva forma d'actuar fa pensar que mantenen alguna relació amb les màfies delictives del país transalpí.

Anaven d'una ciutat a l'altra i es movien amb molta facilitat i de cada cop que executaven contra entitats d'estalvi n'obtenien un botí que, de mitjana, oscil·lava entre els 80.000 i 90.000 euros, apunten fonts policials. Només venien a Espanya per cometre els delictes i, un cop perpetrats, acostumaven a viatjar ràpidament cap a Itàlia. Els diners que obtenien anaven presumptament destinats a finançar les arques mafioses. La policia espanyola i catalana seguien la pista d'aquests dos atracadors des de l'any 2002, quan els assalts a oficines de Lloret i Tossa de Mar van ser enregistrats per les càmeres de seguretat.

Càmeres de seguretat

Això va facilitar la identificació d'ambdós individus i va permetre iniciar la llarga operació policial culminada divendres a la tarda amb el gran dispositiu del Port de Barcelona.

A Girona, de l'últim assalt a una entitat bancària del qual la policia en té constància va tenir lloc a Peralada. Dos pistolers van entrar en una sucursal del BBVA, el 9 d'octubre, i després d'amençar el personal de l'oficina se'n van endur un botí de 1.980 euros. El perfil d'aquells dos delinqüents és ben diferent del dels dos italians detinguts a Barcelona, que ahir estava previst que prestessin declaració davant dels Mossos d'Esquadra. Els pistolers de Peralada no van actuar demostrant un gran nerviosisme i a un, per exemple, li va caure l'arma de les mans mentre fugia. Poques hores després de l'assalt, un dels lladres s'entregava a la policia.