Joieries i bancs han estat tradicional objecte de desig per a lladres i atracadors amants del diner fàcil. Des dels temps daurats d'El Vaquilla i El Torete fins a la més recent activitat de personatges com El Solitario, les caixes fortes de les entitats d'estalvis i els aparadors plens d'objectes lluents han patit de prop l'activitat dels assaltants. D'un temps cap aquí, però, les coses han fet un tomb i les bandes de delinqüents sembla que no tenen un paladar tan refinat i s'avenen a omplir el sarró amb gairebé qualsevol cosa.

En les darreres setmanes els investigadors dels Mossos d'Esquadra han anat de sorpresa en sorpresa agafant denúncies per robatoris mai vistos abans. Un exemple n'és la desaparició, tot just aquesta setmana, d'un centenar de metres de tanca de la ruta verda de ?Campllong. Fonts policials explicaven l'endemà dels fets que no saben per on començar a buscar els autors de la sostracció perquè no hi ha precedents de casos similars i no tenen pistes sobre a qui li pot interessar la fusta ni quina finalitat li poden donar.

Una cosa similar va passar ja fa un temps amb les sostraccions de bobines de fil de coure. Sobretot a partir de les obres del Tren d'Alta Velocitat (TAV) els robatoris d'aquest material van disparar-se. No va ser fins que van poder practicar algunes detencions que la policia va descobrir els circuits de mercat negre i va arribar a la conclusió que els lladres del coure revenen el material a un preu inferior al dels mercat oficials o el porten a fondre per destinar-lo a d'altres usos.

Xais i gallines

Però carregar una pesada bobina de fil en una camioneta és una feina feixuga i per això hi ha qui opta per arreplegar un altre tipus de botí, més lleuger i de més bon portar. És el cas dels individus que, també aquesta setmana, provaven d'emportar-se xais d'una granja de Vilamacolum. Els propietaris de l'explotació van enxampar-los gràcies al fet que, tips d'altres robatoris anteriors, van decidir-se a idear una alarma que els avisés quan entrés algun intrús a la finca.

No sempre hi ha tanta sort i s'aconsegueix atrapar els lladres en plena feina. Ho saben bé a Arbúcies on, el mes passat, diversos veïns del poble van patir la visita dels lladres. Uns lladres amants del bestiar perquè anaven a la caça i captura de gallines i conills i van aconseguir buidar el corral de més d'una casa.

Els robatoris de bestiar els havien anat patint des de feia mesos els propietaris d'explotacions ramaderes i, de manera similar, diversos empresaris agraris també han vist com les seves collites són arrasades per visitants no convidats. La situació es va acabar d'agreujar quan van detectar la desaparició, també, de combustible, eines i tubs i material de rec. Tant és així que el sindicat agrari Unió de Pagesos va reclamar al conseller d'Interior, Joan Saura, més presència de Mossos d'Esquadra al camp per reduir els robatoris en explotacions agrícoles i ramaderes.

Els empresaris del transports són un altre col·lectiu que ha patit el robatori de combustible i, fins i tot, de camions i vehicles pesants. Un d'aquests episodis més rocambolescos va ser el robatori, a Santa coloma de farners, d'una retroexcavadora. El propietari de la màquina va interceptar els lladres quan ja eren a França.

titulats a robar de tot, i molt.

El robatoris trenquen els esquemes de l'antiga activitat delictiva.Cent metres de tanca robats a Campllong