Una aparatosa estructura metàl·lica subjecta la castigada cama de José Colado, un dels tres obrers que van patir ferides en l'explosió que el 6 de novembre de 2006 es va produir a la foneria Ferlo de Maçanet de la Selva. Aquest veí de la urbanització El Molí, de 49 anys d'edat -en tenia 47 quan va patir l'accident-, ha passat per un autèntic calvari. Va estar vuit dies sedat a l'UCI de l'hospital de la Vall d'Hebron i ingressat en una habitació de planta durant 114 dies.

"A la cama no hi tinc nervis i només conservo una vena. Quan poso el peu a terra se m'infla al cap d'una estona. (Els metges) M'han intentat convèncer que m'amputi la cama però no vull, la vull tenir", relata aquest treballador a qui la Seguretat Social li reconeix "només" un 55% de discapacitat. "Diuen (la Seguretat Social) que puc treballar d'una altra cosa, però no és cert. No puc treballar, no tinc formació acadèmica", es queixa José, que ha perdut un 38% d'audició a l'orella dreta i un 45% a l'esquerra a resultes de l'accident laboral.

En veure's obligat a deixar de treballar i només ser-li reconeguda oficialment una discapacitat parcial, els ingressos de José i la seva família han patit una retallada considerable i això els ha obligat a posar en venda la seva casa de Maçanet, la hipoteca de la qual no poden pagar. La seva dona ha deixat la feina per ocupar-se d'ell. La decisió administrativa que diu que José Colado té una incapacitat del 55% ha estat recorreguda per la família, que reclama justícia.

Ben tractat per l'empresa

Mentre ha estat de baixa, José s'ha sentit ben tractat per l'empresa Ferlo: "no en tinc cap queixa -diu-, ja que he cobrat totes les nòmines i fins i tot les pagues extra". En aquest context, la família Colado sí que es queixa de l'actitud que ha demostrat l'Ajuntament cap a la foneria i acusen concretament el candidat de CiU a l'alcaldia i ara regidor de l'equip de govern, Antoni Guinó, de "voler aprofitar la desgràcia del meu marit per guanyar les eleccions perquè va dir que s'hauria de tancar l'empresa".

Fa unes setmanes, l'Ajuntament va aprovar per ple la denegació de llicències a noves foneries que vulguin instal·lar-se a Maçanet argumentant motius de seguretat. Des de Ferlo neguen que l'activitat representi cap perill per al municipi i recorden que la foneria reuneix tots els requisits de seguretat i mediambientals que exigeix la Generalitat.

Les causes de l'accident a Ferlo estan sota investigació judicial i sota secret de sumari. Empresa i treballadors afectats per l'accident de 2006 demanen més responsabilitat a l'Ajuntament a l'hora de fer judicis sobre el que va passar el 6 de novembre de 2006. Demanen que no es tornin a produir informacions com la difosa per l'alcalde, Alfons Soms (PSC), -i que aquest diari va recollir en l'edició del 30 d'octubre-, on l'Ajuntament donava per mort Colado. "Això em va saber greu", es lamenta l'afectat.