Segons ha explicat la directora del centre d'acolliment La Sopa de Girona, Rosa Angelats, això fa allargar el temps d'acolliment d'aquestes persones perquè no troben feina enlloc. Són persones cada vegada més joves, de 30 a 45 anys, tant dones com homes que no tenen família ni amics que els recolzin, no pateixen cap addició i ue anteriorment han tingut sempre feina.

Si normalment el centre d'acolliment La Sopa de Girona -l'únic centre públic d'aquestes característiques a les comarques gironines- està sempre ple, darrerament ha augmentat 10% la demanda de ser acollit. Segons ha explicat Angelats, cada dia queden fora unes deu persones que no poden rebre ajut ja que les 48 places del centre estan cobertes contínuament. També hi ha llista d'espera a les 13 places en pisos que gestiona La Sopa i que serveixen de pas previ a la reinserció de persones que han patit alguna addició i que ja han estat residents de La Sopa mentre s'han recuperat.

A banda d'aquests, l'ajuntament atén al carrer una vuitantena més de persones sense sostre que, o bé tenen alguna addicció i no volen deixar-la o bé es resisteixen a rebre l'ajut que els ofereix La Sopa.

Malgrat es cregui que el perfil d'usuaris de la Sopa és de persones en risc d'exclusió social i amb problemes amb les drogues o l'alcohol, la realitat social i econòmica ha donat un tomb en el perfil dels atesos. Segons la directora del centre, cada vegada atenen persones més joves que han treballat sempre però que, de cop, han quedat sense feina, no poden pagar el lloguer d'una habitació i es veuen obligades a viure al carrer.

Són persones que no tenen parella ni una família que els ajudi, sovint de fora de Girona -tant de la resta de l'estat espanyol com ciutadans estrangers- que mai havien pensat en acabar així i que segueixen buscant feina i entregant currículums sense cap resposta.

Són casos com el de la Fernanda, de 53 anys i que ha tingut feina sempre. Ella mateixa ha explicat que havia dut un restaurant i una piscina a Cuenca i Guadalajara, havia fet de secretària o, fins i tot, d'empleada de la neteja en apartaments. De cop i volta, es va trobar que havia venut el seu pis de Barcelona per pagar una operació per la malaltia de la seva filla i va gastar tots els diners. Ha hagut de ser ingressada 66 dies a l'hospital Santa Caterina de Salt per una forta depressió i fa pocs dies que ha arribat a la Sopa.

Fernanda ha explicat que no perd l'esperança i que sap que si té feina se'n pot ensortir. Però les forces escassegen i després de tirar molts currículums no ha rebut cap trucada per oferir-li feina.

Un altre cas és el de José Ignacio, natural de Biblao i que després d'ingressar un any a la presó i estar pendent d'acabar de complir condemna ningú li dóna feina. Té 43 anys i té una dilatada experiència en l'àmbit de la construcció. Mai s'havia imaginat que es veuria obligat a viure al carrer però reconeix que diferents situacions 'inesperades' l'han empès a fer-ho. Fa dos mesos que està a la Sopa a l'espera de poder trobar una feina.

Un altre cas és el de l'Ella, una dona de 39 anys que va arribar a l'estat espanyol fa ara 11 anys des d'Ucraïna. Ella parla sis idiomes, ha treballat a l'administració pública però una malaltia de les conegudes com 'invisibles' l'ha apartat del món laboral. Té fatiga crònica però està a l'espera que li tramitin la invalidesa total. Té una baixa de 255 euros al mes que no li arriba per pagar una habitació a 280 euros on s'havia allotjat fins ara. 'No suporto que la gent em vegi com una persona vaga que no vol treballar', ha explicat mentre detallava que no té cap familiar a Girona i que els amics 'desapareixen' quan els demanes ajut.

Per donar a conèixer casos com aquests i aconseguir la complicitat de la societat, els residents del centre han organitzat la 'Campanya sense llar 2008' en què es fan diverses activitats per a la gent del centre i també per a convidar tothom que vulgui. En destaca la jornada de portes obertes prevista per aquest proper dimecres, on quatre residents de La Sopa ensenyaran el centre als visitants que s'hi vulguin acostar. També s'ha organitzat concursos de jocs de taula, un berenar amb ball i concert a càrrec dels residents al Centre Cívic Ter i un concert-sopar amb el grup Sunset Band al passeig de la Copa pel dissabte.

Més finançament

Durant la presentació dels actes, el tinent d'alcalde de Serveis Socials, Joan Olòriz, ha explicat que del pressupost anual de La Sopa de750.000 euros, l'ajuntament en posa 465.000. Olóriz ha indicat que el centre no és exclusiu només per a persones sense sostre de la ciutat i que és l'únic d'aquestes característiques que dóna servei a tota la demarcació.

Per això, el tinent d'alcalde ha demanat una major implicació d'ajuntaments i Generalitat i, sobretot, ha llençat un missatge a la Diputació de Girona -que no és membre del consorci que gestiona la Sopa- a qui li ha demanat ajut específic per impulsar un nou servei. Es tracta d'un espai de 'baixa intensitat' en què es donarà menjar, dutxa i descans a transeünts que no estan disposats a deixar les seves addiccions -requisit imprescindible per residir a La Sopa- però que podran passar a menjar calent, dutxar-se o descansar una estona.

Aquest nou servei està previst que es comenci a donar a partir del gener del 2009, un cop acabin les obres d'ampliació i remodelació del centre que ja estan en marxa i que tenen un pressupost de més de 1 MEUR.