José Montilla i Patxi López van presidir ahir la nombrosa representació socialista reunida al cementiri de Maià de Montcal per recordar, per vuitè any consecutiu, el pòsit que ha deixat Ernest Lluch en els diferents àmbits de la vida col·lectiva en què va participar. El president de la Generalitat va afirmar que, davant l'actual crisi econòmica -que va qualificar de "preocupant"- i les traves en el propòsit d'aconseguir més autogovern per a Catalunya, és necessari recuperar "el compromís ètic" i "la manera d'entendre la política" de l'exministre socialista. Montilla també va subratllar, a manera d'exemple, el "coratge amb què va combatre l'engany de la covardia i la por" al País Basc. "Enyorem la seva curiositat, la seva manera d'entendre la política i el debat d'idees, perquè ens enriquia", va afegir el president català.

Montilla va recordar que Ernest Lluch va ser "un home amb un compromís social profund" i, per aquest motiu, va continuar el president català, "en un moment d'incerteses com l'actual, els seus plantejaments ens ajuden a retrobar el camí". Dirigint-se a López, Montilla va assegurar que l'exministre estaria al costat dels socialistes bascos per "aconseguir l'Euskadi desitjat". "Patxi, tu pots significar el canvi que l'Ernest tant havia defensat, per un Euskadi preocupat pel diàleg i no la confrontació. Et desitgem l'èxit, de tot cor", li va dir.

En un discurs ben tramat i demostrant una gran capacitat per a l'oratòria, el primer secretari dels socialistes bascos va destacar la permeabilitat i empatia d'Ernest Lluch amb el País Basc. El va definir com "el basc que va néixer a Catalunya, el català que estimava Euskadi i que va saber entendre'ns com ningú". "Encara recordo els seus mítings a la plaça de la Constitució de Sant Sebastià, on davant els feixistes disfressats d'abertzales, cridava reclamant llibertat d'expressió", va comentar López. Tanmateix, el parlament del candidat a lehendakari va anar més enllà del simple record a una persona. "A Euskadi encara tenim seriosos problemes de llibertat, forats negres", afegint que "qui assassina un home no defensa una idea, només mata un home". López va llegir un poema de Blas de Otero Muñoz (Bilbao, 1916-Madrid, 1979).

PSC de Girona

L'acte de record va començar amb els parlaments de Lluís Maria de Puig, Marina Geli i Joaquim Nadal. En el primer cas, entre d'altres punts, va destacar l'excel·lència de la trajectòria de Lluch ens els àmbits polític, universitari i personal. De Puig va citar una frase de Carrasco i Formiguera -"M'he enamorat del País Basc"-, aplicable a Lluch. Marina Geli va incidir en el fet que l'exministre va ser assassinat perquè "va parlar clar". La consellera de Salut va llegir un poema d'Antonio Machado (Sevilla, 1875 -Cotlliure,1939) i un altre de Juan Ramon Jiménez (Moguer, 1881- San Juan de Puerto Rico, 1958). El conseller de Política Territorial i ?Obres Públiques va citar algunes de les passions de Lluch: el paisatge de Maià, la família, la música, el PSC... Geli presideix la federació gironina. Nadal n'és el primer secretari.