Quan va començar el desplegament dels mossos a Girona, el 1998, cadascuna les Àrees Bàsiques Policials (ABP), i la comissaria de Trànsit, tenien la seva pròpia Sala, dotada de 3 o 4 agents.

El 2003 es van començar a unificar aquestes sales, amb les incorporacions de Ripoll i Olot a la de trànsit, i així fins arribar a dia d'avui, en què totes estan centralitzades en una sola dependència ubicada a la comissaria de Trànsit de Girona.

Aquesta sala ha estat l'única de Catalunya que s'ha hagut d'unificar, ja que les altres, que van néixer amb posterioritat, ja es van crear centralitzades.

La Sala de Coordinació Regional dels Mossos d'Esquadra de Girona ha complert un any de funcionament com una sala conjunta i els seus responsables, que han valorat positivament els resultats d'aquest període, han assegurat que s'ha constatat una important millora, tant a nivell de coordinació i funcionalitat com d'agilitat.

La Sala de Coordinació Regional dels Mossos de Girona té en l'actualitat un centenar d'efectius que es reparteixen en uns 14 operadors per cadascun dels 3 torns, més un cap de sala i un cap de torn en cada servei.

Aquests operadors són els encarregats de controlar i coordinar tots els esdeveniments amb rellevància policial que tenen lloc en cadascuna de les ABP de la regió policial, que cobreixen 5.584 quilòmetres quadrats de territori i per això compten amb una trentena d'ordinadors connectats amb el territori.

Algunes ABP com Girona, Figueres o Roses, compten amb dos operadors a causa del volum de treball que tenen i les restants amb un operador.

Quan es produeix algun servei imprevist a les 14 comissaries o 9 ABP que hi ha a la regió policial gironina, ja sigui un accident, un atracament, un robatori, un incendi o un altre succés, l'operador que està controlant cada zona policial des de la Sala és l'encarregat de gestionar els recursos propis de cada àrea, com vehicles, patrulles a peu o ambulàncies, segons els mitjans disponibles i a la planificació dels mateixos.

Fins ara, les trucades de ciutadans de Girona al 088 també arribaven a aquesta Sala, però ara s'està centralitzant tot al telèfon d'emergències 112 que es rep en una Sala Central situada a Barcelona, que a la llarga serà la que rebrà totes les trucades i s'encarregarà de redistribuir-les pel territori.

Les més de mil trucades diàries que rep aquesta Sala de coordinació, i la manera en que es gestionen, queda registrat i guardat en els ordinadors, i si calgués pot utilitzar-se pels agents per a determinades investigacions.

D'aquesta manera, es pot saber de quina manera i a quines hores es produeixen els robatoris en domicilis, empreses o comerços de diferents comarques, fet que pot arribar a crear un perfil d'actuació i arribar a la conclusió que es tracta d'un mateix grup de delinqüents.

En aquest sentit, s'ha donat la circumstància que operadors d'aquesta Sala, que roten controlant els ordinadors que visualitzen tots els serveis de les diferents ABP, han pogut relacionar diferents fets delictius.

L'aportació dels indicis per part de l'operador ha permès de vegades iniciar una investigació que va acabar amb la detenció dels delinqüents.

A més, des d'aquesta Sala regional estan començant a provar de manera molt incipient el sistema informàtic policial que els permetrà en un futur tenir localitzats en un mapa tots els vehicles i veure tots els seus moviments.

Aquest sistema, molt més visual, els farà guanyar en rapidesa i per tant efectivitat, ja que quan rebin una emergència podran saber en temps real quins vehicles tenen més a prop i enviar-los sense necessitat de consultar la posició de cada vehicle que consta en el sistema informàtic, com es fa ara.