El primer Festival de Cinema Social FemCurt de Banyoles, celebrat durant el 21, 22 i 23 de novembre, ha premiat amb 4.000 euros un curtmetratge de ficció titulat Mofetas, realitzat per Inés Enciso i que narra l'espera de dos nois al port de Tànger com una metàfora sobre la immigració. El festival, organitzat per l'associació Irregolare, pretén fomentar la consciència i el debat social a través del cinema i preveu que, de cara a edicions futures, el certamen girarà entorn de temàtiques concretes.

Entre el palmarès del certamen, hi ha els premiats al millor reportatge (Mimoune, de Gonzalo Ballester), un relat sobre la immigració il·legal i la fractura que aquest fenomen provoca en les famílies, que ha rebut un guardó de 3.000 euros. El premi al millor curtmetratge català, que consisteix en un guardó de 1.000 euros, ha anat a parar a mans del gironí Maurici Jimenez, que en el curt Gallos explica com un jove immigrant albanès conviu amb els seus records i amb el pes de les decisions passades. Pel que fa al premi del públic al millor curtmetratge, aquest ha anat a parar a mans d'un altre gironí, Martirià Pagès, que en el curt Xabab Farga mostra un grup de joves del barri de la Farga de Banyoles que expliquen el seu dia a dia en aquest barri multicultural.

L'associació Irregolare és una entitat sociocultural que du a terme projectes i activitats de foment dels drets de ciutadania i la igualtat d'oportunitats. Aposta per la cultura com a facilitadora de la inclusió social, i pel cinema com a mitjà d'expressió social i cultural.