Segons la formació ecosocialista, aquest pla vulnera el consens que administracions i agents socials van arribar amb el pla director de l'Empordà i per això ha exigit als seus promotors, el Departament de Política Territorial i el PSC, que doni explicacions als ciutadans sobre aquest desajustament de previsions de creixement que al seu entendre respon a interessos polítics.

El pla director urbanístic del sistema urbà de Figueres afecta a setze municipis de l'àrea metropolitana de la capital altempordanesa, que representen el 24% del total de pobles de la comarca. Entre altres previsions, aquest pla, que encara no ha estat aprovat definitivament, contempla la construcció de 20.000 habitatges, el triple del que es va consensuar en el pla director de l'Empordà i multiplica per deu les hectàrees destinades a creixement industrial. Segons el coordinador d'ICV a les comarques gironines, Enric Pardo, aquest pla ha 'entrat per la porta del darrera', imposat pels seus promotors, el Departament de Política Territorial i el PSC, i sense cap mena ni de debat ni participació ciutadana, tal com contràriament va passar quan es va redactar el pla director de l'Empordà. Segons Pardo, aquest pla contradiu i crea desajustaments amb el pla director de l'Empordà a molts nivells, el residencial, l'industrial i el d'infraestructures, i per aquesta raó, dijous el seu partit va presentar les al?legacions en contra d'aquest document sumant-se així a les presentades per la plataforma Defensem l'Empordà. El coordinador d'ICV ha exigit als socialistes i als representants del Departament de Política Territorial explicacions sobre la legitimitat d'aquest canvi de parer respecte el que es va acordar amb el pla director de l'Empordà i que no està fonamentat ni el consens ni en la participació i el perquè del desajustament que ara es proposa per la comarca de l'Alt Empordà. Al seu entendre, darrera d'aquest pla s'amaguen interessos polítics.

Dessalinitzadora A més, des d'ICV aquest pla, a més de la incoherència normativa, no té en compte els recursos hídrics de la comarca, que es troben al límit de les seves capacitats. Així, Enric Pardo ha vist amb bons ulls la construcció d'una dessalinitzadora a la comarca de l'Alt Empordà, però com a solució estructural per una problemàtica actual que seria abastir a la poblacio i no com a argument per proposar un creixement 'desmesurat' a llarg termini a través d'aquest pla director urbanístic. Per la seva part, el regidor d'ICV a l'Ajuntament de Figueres, Richard Elelman, ha demanat que no s'utilitzi la situació de crisi per potenciar el Logis Empordà com a única alternativa de creixement econòmic a la comarca, tal com contempla el pla urbanístic i ha defensat la creació d'un parc tecnològic. Elelman també ha anunciat que pel proper febrer passarà pel ple una ordenança de l'aigua amb un seguit de mesures pràctiques pel seu estalvi.