El director dels serveis territorials d'Interior, Relacions Institucionals i Participació a Girona, Marc Vidal, ha assegurat que les comarques gironines notaran un increment d'efectius dels Mossos d'Esquadra cara al juny, quan es preveu que un miler de nous agents surtin de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya. 'És evident que en vindran', ha assegurat Vidal però no afirma que encara no es pot posar cap dada sobre la taula perquè també hi ha altres parts del territori català on s'haurà de reforçar la presència policial. El Departament es dóna aquest any com a termini per estudiar les necessitats reals d'efectius al territori.

Al llarg d'aquest any el Departament té previst fer un anàlisi de les necessitats d'efectius a cada territori i quines són les comissaries més necessitades. Serà llavors quan faran la nova distribució d'efectius a Catalunya. En relació a les comarques gironines, Vidal ha explicat que de moment no hi ha prevista cap nova comissaria i que es tracta de mirar quines són les comissaries actuals que actuen com a estratègiques i que necessiten reforçar amb agents. 'La sensació a vegades en pot semblar una i la realitat una altra', ha afirmat Vidal.

Vidal també ha explicat que 'mai' ha fet cap reivindicació numèrica demanant un nombre concret d'efectius. 'No aventurarem el nombre ni nous espais fins que l'estudi determini quina és la necessitat real', ha explicat el director dels serveis territorials.

Tot i això, el Departament d'Interior ha inclòs en el seu pressupost la instal?lació d'una nova Oficina d'Atenció al Ciutadà a la futura seu de la Generalitat a les comarques gironines, situada a l'antic hospital Santa Caterina. Segons Vidal, aquesta oficina l'ocuparan agents nous. 'No és una comissaria ni substitueix res', ha matisat Vidal que explica que serà un oficina de denúncies les 24 hores del dia.

Aquest és un dels punts que preveu el pressupost del Departament per aquest any. Segons Vidal, el pressupost de 1.245 MEUR per a tot Catalunya, un 8,6% més que l'any anterior, és una xifra ajustada al context de contenció econòmica però sense reduir les inversions que ha establert el Govern. Així, ha explicat que l'increment en personal, que ha estat del 12,8% respon principalment a la incorporació d'aquest miler d'agents.

El director dels serveis territorials també ha analitzat altres punt 'claus' que, segons ell, posa en funcionament Interior aquest 2009. En aquest any preveuen inaugurar parcs de bombers a Camprodon i Palafrugell, acabaran les obres des de Ripoll i Cassà de la Selva i, alhora, engegaran els projectes dels parcs d'Amer, Santa Coloma de Farners, Llançà, Olot i Fornells de la Selva. Pel pròxim any preveuen la incorporació d'un centenar de bombers arreu de Catalunya.

En relació a la seguretat viària, Vidal ha explicat que algun dels 35 nous radars que el Govern instal·larà per un valor de 5,2 MEUR també aniran a parar a les comarques gironines. Vidal ha explicat que, malgrat els detractors, Interior ha comprovat que qualsevol sistema per millorar la seguretat a les carreteres catalanes rep els seus fruits i posa com a exemple la reducció de la sinistralitat a la xarxa viària del país.

Vidal també situa com una inversió important la digitalització d'alguns procediments administratius que permetran evitar que acumulin la documentació d'uns 8.000 expedients, principalment els relacionats amb jocs i espectacles i els relacionats amb mesures de seguretat.