El jutge degà de Figueres, Jesús Maria Ibarra, demana la creació d'un jutjat específic dedicat a la violència domèstica a l'Alt Empordà perquè el jutjat que s'encarrega de gestionar aquests casos "està saturat". Segons va explicar Ibarra, en declaracions a la cadena Ser, aquest any han rebut fins a 3.000 casos, 1.000 més dels que han rebut altres jutjats. Actualment, és el jutjat número 7 el que s'encarrega d'aquest àmbit juntament amb les demandes de separació i les tuteles dels menors, entre d'altres.

En aquests moments, només la ciutat de Girona té un jutjat dedicat exclusivament als casos de volència domèstica però, segons l'emissora, la intenció del govern és obrir-ne un a tots els partits judicials de la demarcació. El cas de Figueres és, segons Ibarra, un dels llocs on la situació és més alarmant. I és que el jutge degà de la capital altempordanesa assegura que el jutjat que s'encarrega d'aquests casos "està saturat" i no donen l'abast. Aquest fet justifica, segons Ibarra, la urgència de crear-ne un dedicat de forma específica a aquesta problemàtica "que no podíem preveure".

El president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba, també ha assegurat, en declaracions a la mateixa emissora, que el nombre de casos que ha de gestionar aquest jutjat de Figueres justificaria el fet de crear-ne un d'exclusiu.

La situació geogràfica de la ciutat de Figueres és molt diferent de la d'altres partits judicials. I és que la proximitat de la capital altempordanesa amb la frontera ofereix un ventall de delictes que en altres part de la comarca no es donen amb tanta freqüència. Precisament, la immigració en aquesta zona i els problemes que se'n deriven és un dels casos que va denunciar el Col·legi d'Advocats de Figueres, que assegurava que els "retorns exprés" d'immigrants a la Jonquera provocava que els advocats del torn d'ofici no puguin cobrar els seus serveis. Segons explicaven fa uns mesos, la repatriació és tan ràpida que els seus clients no tenen temps de firmar els documents que acrediten la prestació dels seus serveis.

El jutjat penal

Els jutjats de Figueres han patit alguns canvis en els darrers anys. De fet, el mes de desembre del 2002 la capital altempordanesa va inaugurar el Jutjat Penal número 2, que va coincidir amb l'obertura de dos òrgans de justícia a les comarques gironines: del jutjat de primera instància i instrucció número 5 de Blanes i el número 9 de Girona.