L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i els ajuntaments de la comarca que s'abasteixen de la conca de la Muga no preveuen que almenys fins a la primavera la persistent sequera que els afecta obligui a aplicar la fase d'emergència que podria comportar restriccions a la xarxa. Des de l'administració estan buscant solucions a la persistent sequera i estudien la possibilitat de construir una dessalinitzadora per abastir els pobles del litoral tal com proposava Roses. Mentrestant, la setmana vinent el Consell Comarcal ha convocat una reunió per debatre el tema que també afecta l'àrea del cap de Creus i diversos municipis ja han engegat mesures com l'obertura de pous.

El coordinador de la sequera de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Jordi Pastor, va avançar ahir, durant un congrés sobre la problemàtica de les regions mediterrànies sotmeses a un irregular subministrament i augment de la demanda d'aigua, que el consum està garantit per als propers mesos sense necessitat de fer talls al subministrament i "com a molt d'hora l'entrada en emergència per a les xarxes que depenen de Boadella es preveu per a mitjans de primavera". Es tracta de 49 dels 68 municipis que s'abasteixen de la conca de la Muga. A la comarca també estan afectats per la sequera el sector de cap de Creus, la majoria dels quals amb pous i Portbou, amb un pantà propi. El coordinador va afegir que tot i que s'arribi a aquest escenari, encara hi ha marge per afirmar que hi ha subministrament per un any. Tot i això, Pastor també va indicar que cal estudiar mesures en els propers mesos referides a la conca de la Muga.

Des de fa un any les poblacions mantenen les restriccions que s'apliquen en entrar a la fase d'excepcionalitat 2 i, a més, han reforçat les fonts de subministrament. Molts municipis com Port de la Selva, o Llançà la setmana passada, estan construint pous i d'altres tenen a punt mesures per si la situació s'agreuja. L'ACA, per la seva banda, ha començat d'urgència algunes actuacions com la recuperació de pous i s'espera que en breu Portbou pugui abastar-se del pou de Renfe, instal·lant una planta d'osmosi per reduir-ne la sal.

Castelló i Empuriabrava

En una altra població de la comarca, Castelló d'Empúries, s'està pendent de poder connectar Empuriabrava a la xarxa de Castelló. La primera s'abasteix del pantà, mentre el nucli depèn de pous. L'enllaç ja estava preparat i només faltaria un tram final de canalitzacions. En aquesta població dos grups, CiU i PSC, demanaven la setmana passada la construcció d'una dessalinitzadora i l'alcaldessa de Roses, Magda Casamitjana (PSC), oferia fa uns mesos el seu territori perquè s'hi instal·lés.

Tot i que l'ACA havia posat sobre la taula aquesta possibilitat com a solució a una possible sequera crònica de la Muga que s'està avaluant, fins ahir no anunciava l'estudi de la seva construcció per abastir un dels sectors amb més demanda a l'estiu, les poblacions del litoral.

I és que, tot i l'estalvi d'aigua que han fet els municipis de l'Alt Empordà, cada vegada hi ha més pobles que necessiten abastar-se del sistema perquè esgoten els pous o bé se'ls salinitzen. Per tant, pel secretari general de Medi Ambient, Eduard Pallejà, hi ha una situació de sequera no resolta que s'ha d'abordar. Pallejà no va concretar a quin punt del territori es pretenia instal·lar, però sí que va especificar que no tindria les dimensions com la que ja existeix a Blanes, i que en tot cas donaria servei puntual als municipis.

El secretari també va indicar que, a més d'aquesta solució, també hi ha altres mesures sobre la taula com la reutilització del sistema de pous, modernitzar els regadius i fer servir aigua regenerada per a usos agrícoles. Justament aquest sector és un dels més afectats.

A la conca de la Muga, a excepció de la del Ter-Llobregat, la demanda d'aigua per a regadius se situa en una proporció molt més elevada que la d'abastament urbà. En percentatges, es xifra en el 80% (30 hectòmetres cúbics anuals) davant el 20% (9 hectòmetres).

Això ha comportat, segons va explicar coordinador de la sequera de l'Agència Catalana de l'Aigua que "qualsevol maniobra d'estalvi" vagi en detriment de l'aigua per a usos agrícoles. Amb la reducció que s'ha fet aquest any a l'agricultura -només s'han donat 2 hectòmetres per garantir la pervivència de l'arbrat-, el sector ha tingut importants pèrdues econòmiques. Per això s'ha afegit a la petició de mesures per garantir el subministrament.