A les onze del matí, el sindicat CCOO ha organitzat un acte presidit per desenes de cadires buides amb el nom de cada dona assassinada a l'estat espanyol durant el 2007. Al migdia, s'ha fet l'acte institucional a la plaça del Vi on hi ha participat membres del consistori, la Diputació, les forces de seguretat, el Govern i també ciutadans que s'han sumat al minut de silenci que s'ha guardat en memòria de les víctimes.

Segons dades de l'Institut Català de les Dones, en el que va d'any han mort nou dones a Catalunya, tres d'elles a les comarques de Girona, i l'any passat es va tancar amb un total de dotze morts. Un any més, es repeteixen les xifres de dones mortes a mans d'homes -sovint les seves parelles o exparelles- i la societat gironina ha volgut sortir al carrer per mostrar el seu rebuig vers aquest fenomen. Encara està previst un altre acte per aquesta tarda a les sis amb la manifestació convocada per totes les entitats i administracions implicades en lluitar contra la violència de gènere que sortirà a les sis del Pont de Pedra.

Aquest matí, primer ha esta el sindicat CCOO que, com des de fa tres anys, ha organitzat un acte davant els Jutjats de Girona. Enguany han col·locat desenes de cadires buides, amb l'esquela amb el nom de cada víctima de la violència de gènere a l'estat espanyol en el què va d'any (una seixantena segona ha afirmat el sindicat), amb una espelma i una careta que demana el fi d'aquesta violència.

Després de guardar un minut de silenci i llegir el manifest rebutjant la violència de gènere, la secretària de la dona de la Intercomarcal de les comarques gironines de CCOO, Carme Bosch, ha declarat que per acabar amb aquesta xacra social cal apostar per l'educació. 'Si la societat aplica la coeducació des de la guarderia, a les cases i s'ensenya que els homes i les dones són igual podem aconseguir acabar amb aquest fenomen', ha declarat Bosch que ha reconegut però que el procés serà 'llarg'.

Una hora més tard, al migdia, un centenar de persones entre autoritats i societat civil han protagonitzat una altra protesta a la plaça del Vi. Aquí també hi ha hagut un minut de silenci en memòria de totes les víctimes i, especialment, de les nou dones mortes a Catalunya aquest 2007, tres d'elles a les comarques gironines.

En un acte presidit per l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, s'ha llegit un manifest que demanava la 'tolerància zero' vers la violència de gènere i que encoratjava les dones a denunciar aquestes situacions. En aquest sentit, la coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones a Girona, Esperança Permanyer, ha dit que cada vegada hi ha més denúncies de dones i que això és fruit de la major sensibilització de la població i dels sistemes per acompanyar les víctimes 'en el dolorós procés de denunciar'.

A l'acte hi ha estat present, entre d'altres, el delegat del Govern, Jordi Martinoy, el subdelegat del govern espanyol, Francesc Francisco-Busquets, nombrosos diputats i regidors de l'Ajuntament de Girona, delegats territorials del Govern i membres de la Policia Local.