L'expert en gestió de l'aigua i recs naturals, David Saurí, del Departament de Geografia i de l'Institut de Ciències Ambientals i Tecnologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) assegura que localitats turístiques com les de Lloret de Mar o Benidorm són en temes d'aigua més sostenibles i eficients que aquelles on predominen el resorts de vacances i equipaments de luxe com en el cas de Múrcia. En les dues primeres localitats el consum diari per persona pot aproximar-se als 150 litres, mentre que en el segon cas aquestes xifres poden arribar a duplicar-se.

"El turisme de qualitat requereix molta aigua" va assegurar Saurí durant la seva ponència al Congrés Internacional de l'Aigua a la Mediterrània que s'està celebrant des d'ahir a la ciutat de Girona. En aquest sentit l'expert en gestió de l'aigua va explicar que les ciutats amb "urbanisme vertical" (el que està basat en blocs de pisos) tenen un consum d'aigua menor que aquelles on predomina l'horitzontal amb jardí, zones de rec o altres elements que fan un ús de l'aigua, perquè només compten amb els "consums interiors". Segons un estudi realitzat l'any 2004 sobre el comportament del consum d'aigua a la ciutat de Barcelona la mitjana de litres gastats per persona i per dia arribaven als 120, mentre que en una casa augmentaven fins als 205. És en aquest sentit que Saurí va sentenciar que "és millor tenim més Benidorms i Llorets de Mar que no resorts com a Múrcia", una apreciació que vist des de l'impacte visual i paisatgístic seria molt diferent. Aquestes declaracions han de ser enteses en el context actual d'irregular abastament d'aigua i de la seva tendència en augment (en són un exemple les últimes sequeres i restriccions), així com les previsions d'augment de demanda d'aigua. Tal com va explicar el físic Josep Calbó, del Departament de Física i Institut del Medi Ambient de la Universitat de Girona (UdG), el canvi climàtic provocarà una reducció significativa de les precipitacions a Espanya entre el 20 i el 40%, així com un augment de les temperatures entre 3 i 4 graus de mitjana anuals.

Els experts alerten, per tant, de la necessitat de la modernització dels sistemes d'abastament d'aigua així com de l'actuació dels diferents governs de la conca Mediterrània de realitzar les accions pertinents per satisfer la nova demanda. A dia d'avui, tal com va explicar Saurí, d'entre les diferents propostes, la que és "clau per a Espanya són les dessalinitzadores que farà que els nostres països siguin independents del clima", malgrat hagin aconseguit una bona adaptació a la irregularitat d'aquest cicle climatològic. A més, va puntualitzar que les dues dessalinitzadores pendents a la desembocadura del Llobregat i a la costa tarragonina (Cunit) seran "suficients per evitar episodis de sequera com els que hem tingut aquest any".