Són tres quarts de cinc de la tarda, un individu al volant d'un cotxe familiar entra dins la benzinera de l'avinguda de Blanes, situada a l'entrada de Lloret per la carretera d'accés a la Costa Brava. L'home, que no arriba a la trentena, aparca el vehicle i col·loca un cartell imprès al quadre de comandament on escriu: 85.000 km, HDI, 6.800? i el corresponent número de contacte. És un mòbil. Tot seguit, entra dins un altre cotxe, de gamma alta però model antic, i es dirigeix al tren de rentat que hi ha just darrere l'estació de servei i que és dels mateixos propietaris. Per un parell d'euros en neteja l'interior i l'exterior. Ja el pot col·locar altra vegada al mateix lloc. Ara està lluent i sembla que serà més senzill vendre'l. No és l'únic que s'hi dedica però avui és el més puntal. El negoci és rodó: aparcament gratuït, neteja econòmica, discreció i exempció d'impostos. L'inconvenient? Està dins d'una propietat privada de tercers.

El passat 28 d'agost, el supervisors tècnics municipals de l'Ajuntament de Lloret van inspeccionar l'activitat que fa més d'un any s'està produint en aquesta estació de servei i van resoldre acusar l'empresa propietària de la benzinera com a titular i culpable de la venda il·legal de vehicles de segona mà requerint-li, a més, el "cessament de l'activitat en el local i, en conseqüència, que el tanqués" També van advertir-la que en cas de no complir aquesta ordre l'empresa de carburants -d'altra banda legalment constituïda i part d'una multinacional- és qui s'hauria de fer càrrec de la despesa econòmica que suposi la sanció corresponent al delicte comès per les persones que es dediquen a lucrar-se dins la seva propietat.

Dotze dies més tard, el cap de zona de l'empresa en qüestió, S.R.A., va procedir a presentar una instància davant el consistori municipal denunciant els fets i especificant la innocència de l'empresa en aquest afer. També des d'Alcobendas (Madrid), l'assessoria jurídica dels serveis centrals de la multinacional, va exculpar-se davant les autoritats pertinents adduint que l'activitat la realitzen "persones la identitat de la qual desconeixem, i que han procedit a ocupar i a vendre cotxes, sense autorització prèvia, a l'aparcament de l'estació de servei que està destinat i senyalitzat per a l'ús exclusiu dels clients". Des d'aleshores, ningú s'ha posat en contacte amb l'empresa ni amb cap representant d'aquesta.

La policia local, tres mesos després de la inspecció municipal, assegura que està treballant en el cas, però el cap de zona de l'empresa de carburants, S.R.A., afirma que les poques vegades que ha pogut parlar amb els agents aquests li han recomanat denunciar la persona que es dedica a vendre sense autorització, "però jo no sé qui és. Ells saben des d'abans que posés la denúncia que aquí passa això i després em diuen que no poden intervenir perquè es tracta d'una propietat privada i, a sobre, acusen l'empresa". S.R.A. es queixa també del fet que la policia sols actuï "fora del recinte de l'estació i exclusivament sobre els cotxes que no disposen d'assegurança".

Els altres afectats

Els veïns de Fenals també es mostren preocupats per l'assumpte. Segons el president de l'Associació de Veïns de Fenals, Emili Martínez, el problema és que aquesta activitat "s'incrementa i ja hi ha altres ?carrers adjacents a la benzinera on també es produeix la venda il·legal de cotxes". Martínez considera que es tracta d'un problema intern de l'estació de servei "perquè és una propietat privada, són ells que se n'han d'ocupar. S'ha de diferenciar el públic del privat".

Els treballadors de la benzinera no han accedit a parlar amb Diari de Girona però S.R.A. diu que s'han donat situacions desagradables després que la policia enretirés cotxes de la via pública, "fins i tot hi ha hagut amenaces violentes perquè ells ??-els venedors- han deduït que vam trucar a la policia". Aquest fet li produeix una indignació extrema perquè "ells m'amenacen i l'ajuntament també m'amenaça de tancar el negoci".

Des de l'Ajuntament asseguren que en un parell o tres de dies ho tindran solucionat. Mentrestant, són les set de la tarda, Diari de Girona truca al número de telèfon que apareixia a l'anunci i pregunta pel cotxe de gamma alta que aquesta tarda netejava un dels venedors. Ja l'han comprat. De totes maneres, el venedor prova d'oferir un altre vehicle: és un familiar, amb 85.000km i HDI. Preu? 8.500 euros. Recorda la possibilitat de provar el cotxe i portar-lo a qualsevol taller perquè el revisin si el client no està segur que està en bon estat. Tot i no disposar de cap botiga sols és necessària una trucada, acordar una hora de trobada i tot arreglat.